ua en ru

"Укрпошта" вимушена йти на підвищення тарифів, щоб не перетворитися в збиткову установу, - експерт

Держпідприємство "Укрпошта" змушене йти на підвищення тарифів на приймання передплати та доставку періодичних видань для збереження існуючих відділень та підвищення заробітних плат своїм працівникам. Таку думку висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

"На тлі популярності Інтернету, в умовах, коли кількість передплатників газет і журналів зменшилася, "Укрпошта", яка займається доставкою підписки для українців, зіткнулася з істотною проблемою. Зменшення кількості доставляються видань призвело до того, що багато їх цих точок стали працювати в збиток", - сказав Охріменко.

Закриття відділень "Укрпошти" в сільській місцевості експерт вважає малоймовірним, оскільки вони обслуговує кілька сіл, і їх ліквідація створить суттєві проблеми для їх жителів не тільки з доставки періодики, але і за надання інших поштових послуг.

"У сформованій ситуації "Укрпошта" змушена підвищити тарифи на 45% на доставку періодичних видань для населення і підприємств. Тільки так вона може покрити збитки, що виникли від зменшення кількості доставки періодики і тим самим не закривати поштові відділення по країні. Підвищення вартості послуг може призвести до подорожчання самої передплати на друковані видання на 10-15%, так як вартість доставки газет і журналів не є головним чинником формування вартості передплатних видань. Куди більше на вартість самих передплатних видань впливає вартість їх друку і доходи видання", - переконаний фахівець.

Охрименко нагадує, що, згідно зі статистикою Держстату, листоноші в Україні - найбільш низькооплачувана професія. У зв'язку з цим, на його думку, для підвищення тарифів достатньою підставою є збереження "Укрпоштою" свого більш ніж 100-тисячного колективу.