ua en ru

"Український вибір" виступає за побудову в Україні системи прямої демократії, - Медведчук

"Український вибір" виступає за побудову в Україні системи прямої демократії. Про це у своїй статті для "Комсомольської правди в Україні" пише лідер суспільного руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Я твердо упевнений, що майбутнє країни не за політиками, а за зрілим і активним суспільством. Перші кроки вже зроблені. Цього року з'явився наш суспільний рух "Український вибір", цілі якого стосуються насамперед забезпечення конституційного права народу на владу. Право, яке сьогодні фактично узурповано політиками. Головне завдання "Українського вибору" - побудова системи прямої демократії, створення умов, коли суспільство може управляти країною безпосередньо. Як це і закладено в Конституції України. Як мінімум, ми повинні змусити будь-яку владу зважати на думку, права і законні інтереси громадян", - пише Медведчук.

Він також заявляє: "У сфері зовнішньої політики Україна цього року підійшла до певної межі. Надії на євроінтеграцію, які підтримували багато українських політичних діячів останніми роками, були серйозно підірвані реальним ставленням керівництва ЄС до нашої країни. Варто відзначити, що так до нас ставилися завжди, хіба що тепер ставлення стало цинічнішим. Брюссель достатньо чітко дав зрозуміти, що йому від України необхідно отримати лише угоду про асоціацію і договір про зону вільної торгівлі, в якому вся свобода обмежується, власне, назвою документа. Наприклад, як з Марокко (уклали договір ще в 2000-му)".

"2012-й, що йде, став роком почала роботи Митного союзу Росії, Білорусі і Казахстану. Економічна інтеграція колишніх радянських республік, необхідність якої усвідомлювалася вже з моменту розпаду Союзу, знайшла нарешті реальні контури. Україна - поки сторонній спостерігач. Притому що має реальний шанс об'єднати свої зусилля з країнами, близькими їй по рівню розвитку економіки і з подібною історичною долею. На відміну від ЄС, Митний союз пропонує Україні рівноправні економічні умови, ми отримуємо вільний вихід на ринки сусідів і вирішуємо одвічну проблему із забезпеченням економіки енергоносіями. Врешті-решт - маємо шанс потрапити в перспективну структуру економічної інтеграції на євразійському напрямі. Так, саме наш "Український вибір" нав'язав дискусію про необхідність інтеграції України в МС. Ми спираємося і на думку учених-економістів, і на думку більшості громадян. Але шляхи української влади несповідимі... Тут важливо, щоб ще і з тієї ноги встали...", - пише лідер "Українського вибору".

"Подальше посилення ролі суспільства в політиці неминуче. Про великий потенціал цивільної активності свідчить хоч би той факт, що за короткий час "Українському вибору" вдалося підняти великий пласт громадських організацій України. Зі ста п'ятдесяти з них ми вже підписали договори про співпрацю. Об'єднавши однодумців і соціально активних людей, ми отримаємо у результаті силу, здатну захистити і відстояти права громадян", - також говориться в статті.