ua en ru

"Український вибір" організував у Луганську конференцію на тему народовладдя в Україні

У Луганську сьогодні, 25 липня 2013 р., розпочала роботу науково-практична конференція на тему "Народовладдя в Україні - проблеми та шляхи їх вирішення", організована за ініціативи громадського руху "Український вибір". На конференції зібралося близько 200 осіб.

У роботі конференції беруть участь заступник голови громадського руху "Український вибір" Василь Німченко; академік Національної академії правових наук України Анатолій Селіванов; координатор руху "Український вибір" по Луганській області Андрій Павленко; голова громадської ради при Дніпропетровській міській адміністрації Олена Дончук; депутат Луганської обласної ради Микола Шушпанников; депутат Краснодонської районної ради Микола Резнік, а також юристи, вчені-практики, незалежні експерти, економісти, керівники навчальних закладів, агропромислових підприємств, місцеві представники громадських організацій та об'єднань, активісти руху "Український вибір".

"Мета "Українського вибору" - це здійснення просвітницької діяльності. На сьогоднішній день дуже гостро стоїть питання розвитку громадянського суспільства в Україні. Народ повинен сам приймати рішення. Так записано в Конституції України, а як ми управляємо? Де наші права, на яких підставах їх у нас забрали? Як ми можемо так далі жити, куди йде наша країна? Проблема народовладдя на сьогоднішній день полягає в тому, що його як такого і немає в нашій державі. Земля - це все, що у нас залишилося, це останній джерело існування українського народу. А її хочуть перетворити в товар, не питаючи людей, які, по суті, є власниками землі. Навіть за чинної Конституції народ як суверен влади має установчу, первинну владу та має керувати і управляти державним апаратом - а у нас виходить навпаки. Держапарат, по суті, узурпував владу народу, що суперечить статті 5-ї Конституції України. Ми якраз і хочемо донести до свідомості людей, що країною повинен управляти народ. Таку позицію відстоює "Український вибір" та його лідер Віктор Медведчук", - сказав Німченко.

"Те, що ми всі зібралися тут обговорити проблеми народовладдя, означає, що все більше українців розуміє, наскільки значні й глибокі наші проблеми. Ми повинні знайти вирішення цих проблем, щоб жити хоч трішки краще. Мова йде про свідомість, влада віддалилася від суспільства, існує великий розрив на користь: у влади вони одні - у нас, у простого народу, інші. Ми працюємо над тим, щоб представити людям механізм, завдяки якому ми зможемо наблизитися до реалізації своїх прав, відібраних у нас. Згадайте текст 13-14-ї статей Конституції України. Там чорним по білому написано, що природними багатствами розпоряджаються органи державної влади та місцевого самоврядування. Але у народу немає механізму контролю уряду, депутатів, у нас немає ніякого права. Хоча в статті 5-ї Конституції записано, що носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Будьте ласкаві, виконуйте норми Конституції. Треба знайти правильну формулу, щоб вона була зрозуміла і людям, і влади. Нам необхідно обмежити владу, щоб реалізувати права народу", - зазначив Селіванов.