ua en ru

"Українська демократична лівиця": Україна на порозі продовольчої катастрофи

Україна знаходиться на порозі продовольчої катастрофи. Про це йдеться в заяві, прийнятій на сьогоднішньому засіданні Координаційної ради "Української демократичної лівиці", передає кореспондент РБК-Україна.

"Українська демократична лівиця" з повною відповідальністю заявляє про те, що Україна знаходиться на порозі продовольчої катастрофи і вимагає від влади вжити рішучих заходів щодо виправлення ситуації з виробництвом продуктів харчування ", - зокрема йдеться у заяві.
На думку членів координаційної ради, на відродження українського села "треба спрямувати не менше десятої частини держбюджету". "Якщо на підготовку до Євро-2012 виділено 40 млрд грн, то хіба не можна знайти хоча б половину цієї суми на підтримку соціальної сфери села?", - запитують автори згаданого документа.
Крім того, в заяві йдеться, що в Україні повинен бути створений спеціальний державний фонд розвитку агропромислового комплексу та сільських територій за рахунок введення однопроцентного збору з усіх продажів, як це зроблено в Білорусі та інших країнах.
"На наше глибоке переконання, уряд має негайно розробити план дій щоб вже в 2012 р. повністю відмовитися від імпорту тих продуктів харчування, які виробляються і можуть вироблятися в Україні. Треба перестати хвалитися тим, що Україна більше 10 млн т експортує зерна. Це безграмотні дії ", - також наголошується в заяві.
Крім того, автори документа висловлюють невдоволення тим, що при річній потребі молока 17 млн ​​т в 2010 р. було вироблено тільки 11 млн т "з усіма приписками, а продано переробним підприємствам менше 5 млн т". Все це, на думку "Української демократичної лівиці" свідчить про те, що у чинної влади "відсутня стратегія розвитку аграрного сектора" в Україні.
Нагадаємо, 12 березня в Києві відбувся перший форум "Української демократичної лівиці", до якої увійшли політичні партії "Справедливість", "Народна влада", "Соціал-демократична партія України", "Соціал-демократична партія України (об'єднана)" та "Українська селянська демократична партія".