ua en ru

"Удар" знов пропонує Раді об'єднати посади мера Києва та голови КМДА

Народний депутат з фракції "Удар" Валерій Карпунцов знов запропонував Верховній Раді України об'єднати посади мера Києва та голови Київської міської державної адміністрації.

Народний депутат з фракції "Удар" Валерій Карпунцов знов запропонував Верховній Раді України об'єднати посади мера Києва та голови Київської міської державної адміністрації. Відповідні законопроекти нардеп зареєстрував у парламенті.

Так, Карпунцов зареєстрував два проекти законів № 4939 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення ефективного функціонування столиці України - міста Києва".

Як повідомив Карпунцов РБК-Україна, даний законопроект передбачає не лише об'єднання посад мера столиці та голови КМДА, але й певну децентралізацію влади в Києві.

Зокрема, законопроект пропонує закріпити на рівні законів України обов'язок Президента України призначати на посаду голови КМДА виключно особу, обрану Київським міським головою.

Крім того, документ пропонує ліквідувати районні у м.і Києві державні адміністрації та сформувати на їх основі представництва КМДА у районах м. Київ, які у субординаційних зв'язках з КМДА будуть забезпечувати державне управління, а випадку утворення районної в м. Києві ради функції та повноваження органу місцевого самоврядування - виконавчого органу районної в місті Києві ради.

Крім того, документ пропонує забезпечити впорядкування правил паркування транспортних засобів.

Також нардеп зареєстрував у парламенті законопроект № 4940 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення ефективного функціонування столиці України - міста Києва", який пропонує залишити у бюджеті столиці 100% податку на доходи фізосіб.

Також документ пропонує прописати, що ріст обсягу коштів, що передаються до державного бюджету з місцевих бюджетів (за загальним правилом встановлюється на три роки), не може перевищувати ріст розрахункового обсягу доходів, визначеного відповідно до статей 64 та 66 цього Кодексу на планові періоди.

Нагадаємо, 15 квітня 2014 р. народні депутати не підтримали законопроекти № 4638 і № 3004, які передбачають об'єднання посади мера Києва і голови КМДА. За відповідні рішення проголосували лише 162 і 163 нардепа відповідно.

Пізніше народні депутати кілька разів намагалися повернутися до розгляду цих законопроектів, але для цього у парламентської більшості не вистачало голосів. Останній раз депутати розглядали це питання 13 травня.