ua en ru

Більше 100 тисяч японців вийшли на антивоєнні протести

Більше 100 тисяч японців вийшли на антивоєнні протести Фото: Протести в Японії

Демонстранти не хочуть допустити використання збройних сил країни за кордоном

Більш 100 тисяч протестувальників японців вийшли на антивоєнну демонтрацію і вимагають відставки прем'єра Сіндзо Абе. Про це повідомляє Deutsche Welle.

У декількох містах Японії в неділю, 30 серпня, відбулися масові акції протесту проти планів уряду прийняти нову військову доктрину. У Токіо демонстранти зібралися перед будівлею парламенту, щоб висловити протест проти законопроекту, згідно з яким японська армія зможе брати участь у військових операціях за кордоном.

Відзначається, що чинна японська конституція забороняє це, крім випадків прямої загрози безпеці країни.

Згідно даним, отриманим від організаторів, тільки в Токіо в акції протесту взяли участь близько 120 000 чоловік. Востаннє стільки людей виходили на вулиці в 2012 році після катастрофи на АЕС "Фукусіма-1". Демонстранти тримали плакати з антивоєнними гаслами і закликали прем'єр-міністра країни Сіндзо Абе подати у відставку.

"Глава уряду був ініціатором законопроекту, що спровокував масове невдоволення громадян. Документ був схвалений національним комітетом з безпеки. Абе пояснив цей крок необхідністю зміцнити роль японської армії на тлі посилення військової присутності в регіоні Китаю і потенційною загрозою від Північної Кореї", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, в середині липня закон був схвалений нижньою палатою японського парламенту і зараз знаходиться на розгляді у верхній.