ua en ru

"ТехНова" вимагає в суді визнати незаконною продаж "Донбасенерго"

ТОВ "ТехНова" вимагає в суді визнати незаконною продаж енергогенеруючої компанії "Донбасенерго". Про це пише "Комерсант-Україна".

Вчора в системі розкриття судової інформації з'явилося ухвалу суду про відкриття провадження у справі про реприватизацію 60,7% акцій енергогенеруючої компанії "Донбасенерго". Позов подала "ТехНова", яке було учасником конкурсу і запропонувала у своїй заявці за 60,8% "Донбасенерго" підприємців Анатолія Шкрібляка та Олега Яковенка 641,1 млн грн. "ТехНова" програла компанії "Енергоінвест Холдинг" підприємця Ігоря Гуменюка, яка купила генерацію за 642 млн грн. Розгляд справи призначено на 25 грудня. Інших подробиць у визначенні не повідомляється.

Нагадаємо, конкурс з продажу компанії пройшов 22 серпня. Фонд держмайна тоді обмежив коло потенційних покупців українськими виробниками електроенергії та вугіллядобувачами. В результаті на компанію знайшлося всього два претенденти. "ТехНова" змогла взяти участь у ньому завдяки тому, що орендує Чернігівську ТЕЦ, володіє більше 75% акцій компанії "Черкаське хімволокно", до складу якої входить Черкаська ТЕЦ, володіє 60% "Сумитеплоенерго" та контролює Дарницької ТЕЦ. Основний мажоритарний акціонер компанії Анатолій Шкрібляк відомий тим, що володіє компанією "Будхаус Груп". Конкурент "ТехНова" - "Енергоінвест Холдинг" володіє більше 50% статутного капіталу ТОВ "Краснолиманське", яке в минулому році видобуло 853 тис. т вугілля. Гуменюк також відомий тим, що, як і Шкрібляк, займається нерухомістю.

Вчора в прес-службі "ТехНови" відмовилися прокоментувати позов. Не відповіли на запит і в "Енергоінвест Холдинг".

Генеральний директор "Донбасенерго" Едуард Бондаренко заявив , що прихід нового власника позитивно позначилася на роботі підприємства, і він сподівається на те, що суд візьме це до уваги. "Ми завтра будемо брати участь у судовому розгляді в якості третьої сторони", - сказав директор з правового забезпечення "Донбасенерго" Олександр Боєнко. Від більш докладних коментарів вони відмовилися.