ua en ru

"Татнафта" очікує рішення міжнародного арбітражу з позовом до України на 2,4 млрд дол. до кінця 2013 р

ВАТ "Татнафта" очікує рішення міжнародного арбітражу з позовом до України до кінця 2013 р. Про це йдеться в готовому звіті компанії.

"У травні 2008 р. компанія подала позов до міжнародного арбітражу проти України... Арбітраж повинен розглянути питання про компенсації всіх збитків, понесених компанією внаслідок насильницького захоплення ЗАТ "Укртатнафта". Компанія звернулася в арбітраж з позовом про визнання порушення Україною російсько-українського угоди і вимогою до Україні виплатити компенсацію в розмірі понад 2,4 млрд дол. У березні 2013 р. арбітражний трибунал розглянув позовні вимоги "Татнафти" по суті. Винесення рішення очікується до кінця 2013 р.", - повідомила "Татнафта".

До жовтня 2007 р. контроль над "Укртатнафтою" здійснювали татарстанські партнери компанії - Мінземмайна Татарстану (28,77%), "Татнафта" (8,61%) та афілійовані з нею Amruz Trading (8,34%) і SeaGroup International (9,96%). Але в результаті низки судових рішень ці акції були продані компаніям, пов'язаних з групою "Приват". Після цього "Татнафта" припинила поставки "Укртатнафті" і почала судовий процес проти України в Міжнародному арбітражному суді в Парижі, пред'явивши претензії на суму 2,4 млрд дол.

ПАТ "Укртатнафта" (Кременчуцький НПЗ) - найбільший в Україні нафтопереробний завод проектною потужністю 18,6 млн т. "Укртатнафта" створено в 1994 році відповідно до указів Президентів України і Республіки Татарстан.

Читайте також: Група "Приват" оформила контроль над "Укртатнафтою", - КРУ.