ua en ru

"Талібан" оголосив про початок весняного наступу в Афганістані

Екстремістський рух "Талібан" оголосив початок весняного наступу в Афганістані. Про це йдеться в поширеному сьогодні електронною поштою повідомленні, передає телеканал Al Jazeera.

Щорічна активізація військових дій "Талібану" починається в квітні або травні - після того, як у горах сходить сніг, що дозволяє бойовикам використовувати місцевість у своїх цілях.

"Талібан" обіцяє в ході наступу влаштовувати "напади таємних прихильників руху з використанням спеціальної тактики". Цілями "Талібану" стануть міжнародні авіабази і резиденції іноземних дипломатів.

У прес-релізі також міститься заклик до афганців не співпрацювати з "маріонетковим" урядом Президента Хаміда Карзая, а до молоді - не служити в поліції і в збройних силах. В іншому випадку "Талібан" не гарантує їх безпеки. Окремо бойовики прокоментували часткове виведення військ НАТО з країни.

"Ворог з усією його військовою міццю був повалений і змушений покинути країну", - наголошується в повідомленні.

Весняний наступ в 2013 р. названо по імені афганського воєначальника 7 в. н.е. Халіда бен Валіда.

Влада Афганістану відреагувала на войовничу риторику зі скепсисом.

"Талібан" просто не здатний вести відкриті бойові дії. Тому вони вдаються до такого активного мінування доріг і нападів смертників, що призводить до загибелі мирних афганців", - сказав представник міністерства оборони Афганістану Давлат Вазирі.

Читайте також: Афганські таліби готові звільнити 11 заручників, захоплених після вимушеної посадки вертольота