ua en ru

"Северсталь" може отримати за три заводи в США тільки 2% від обумовленої суми - 1,9 млн дол

"Северсталь", яка втратила на покупці і подальшому продажі трьох американських заводів близько 1,5 млрд дол., ризикує примножити свої збитки. Renco Group, яка купила у компанії Олексія Мордашова злощасні активи, вимагає радикально переглянути ціну угоди і віддати їй заводи практично безкоштовно. "Северсталь" намагається отримати свої гроші через суд.
У березні "Северсталь" домовилася з Renco Group про продаж їй трьох своїх північноамериканських заводів - Severstal Warren, Severstal Wheeling і Severstal Sparrows Point. Передбачалося, що в результаті операції "Северсталь" отримає 125 млн дол. готівкою і 100 млн дол. у формі векселя (з погашенням в 2016 році). Крім того, при закритті угоди Renco обіцяла виплатити 317 млн ​​дол. третій стороні за борги заводів, які купуються. Крім цього покупець повинен був прийняти на себе різні фінансові зобов'язання "Северстали", у тому числі зобов'язання перед працівниками заводів та з охорони навколишнього середовища на загальну суму 650 млн дол. З урахуванням боргів сума угоди повинна була скласти близько 1,2 млрд дол. проти 2,7 млрд, які "Северсталь" витратила на придбання цих активів.
В "Северстали" були раді позбутися від збиткових активів і на таких умовах. Тільки в 2008 і 2009 роках компанія списала 1 млрд дол. збитку від знецінення цих активів.
Однак не виключено, що "Северсталь" ще втратить на цій угоді пристойну суму. Як з'ясувалося, покупець активів - RG Steel ("дочка" Renco Group) перерахувала кінцеву вартість операції через кілька місяців після її закриття і тепер пропонує компанії Мордашова віддати ці активи практично безкоштовно. "Северсталь" не погодилася з розрахунками RG Steel і подала на неї до суду Південного округу Нью-Йорка.
Як випливає з позовної заяви "Северстали", "у зв'язку зі змінами в розрахунковій базі" покупець знизив готівкову частину операції спочатку до 84,9 млн дол., а потім і зовсім до 1,9 млн дол., що складає менше 2% від початкової суми (125 млн дол.). Згідно з матеріалами справи, такі коригування були засновані на різниці в оцінці деяких фінансових показників (наприклад, чистого оборотного капіталу), яка, в свою чергу, виникла, як стверджує покупець, через невідповідність звітності "дочок" "Северсталі" стандартам US GAAP .
Згідно з матеріалами справи, розрахунки RG Steel були підтверджені аудиторами PricewaterhouseCoopers LLP. Але юристи "Северсталі" вказують в позовній заяві, що Renco Group, маючи досвід в металургійній галузі, повинна розбиратися в практиках обліку, перш ніж завершувати операцію. "Северсталь" наполягає, що коригування RG Steel як мінімум на 44,4 млн дол. не можуть бути нічим обгрунтовані.
В "Северсталі" і RG Steel відмовилися коментувати свою позицію до рішення суду. Не стали коментувати позов і в американській юридичній фірмі Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP, команда адвокатів якої представляє інтереси "Северсталі" в суді.
Експерти не беруться пророкувати підсумки розгляду, проте зазначають, що "Северсталі" воно влетить у копієчку. "Послуги юристів такої компанії, як Skadden, коштують від 400 до 800 дол. на годину. Найчастіше над однією справою працює команда з 20 осіб", - пояснює радник юридичної компанії "Юков, Хренов і партнери" Всеволод Міллер. За його підрахунками, до багатомільйонних збитків, які принесли "Северсталі" американські активи, може додатися приблизно 2 млн дол. за послуги юристів.