ua en ru

"Русал" відхилив пропозицію "Норнікеля" про викуп частки за 12,8 млрд дол

Глава ОК "Русал" Олег Дерипаска не збирається погоджуватися на операцію з викупу "Норільський нікель" 20% власних акцій у "Русала" за 12,8 млрд дол. Відповідну позицію бізнесмен озвучив під час інтерв'ю американському телеканалу CNBC. Як повідомив О.Дерипаска, "Норнікель" - кращий актив компанії, який знаходиться поруч з Китаєм (у 500 км від кордону), що є в даний час головним регіоном економічного зростання. Крім того, бізнесмен зазначив: "У світі є тільки три компанії, які мають реальний досвід розробки родовищ за межами полярного кола, і "Норнікель" - одна з них", повідомляє РБК.

У ході інтерв'ю О.Дерипаска уточнив, що існує ціна, за яку він би зміг продати актив, хоча і не назвав ціну. За словами бізнесмена, даний пропозицію "Норнікеля" його не влаштовує.

Напередодні міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's (S&P) повідомило, що залишає довгостроковий кредитний рейтинг ВВВ-і рейтинг за національною шкалою ruAA + ВАТ "ГМК" Норільський нікель "в списку CreditWatch (" рейтинги на перегляді ") з" негативним "прогнозом через можливого викупу акцій. "Рейтинги були поміщені в список CreditWatch в грудні 2010 р., після того як" Норільський нікель "направив офіційну пропозицію ОК" Русал "про викуп 25% своїх акцій за 12 млрд дол., - повідомила кредитний аналітик S&P Олена Ананькіна. - 11 лютого 2011 р. "Норільський нікель" оголосив про нову пропозицію про викуп 20% своїх акцій за 12,8 млрд дол., термін дії пропозиції - до 4 березня 2011 р.".

11 лютого 2011 р. ВАТ "ГМК" Норільський нікель "направило компанії" ОК "Русал Управління інвестиціями" оновлену пропозицію про викуп 20% акцій "Норнікеля" за 12,8 млрд дол Пропозиція дійсна до 17:00 4 березня 2011 Рада директорів "Русала" доручив своєму комітету з питань ГМК "Норільський нікель" вивчити цю пропозицію. Рекомендації комітету потім будуть розглянуті радою директорів "Русала". Попередня пропозиція "Норнікеля" передбачало викуп 25% акцій компанії за 12 млрд дол.

Конфлікт акціонерів "Норнікеля" загострилася в кінці червня 2010 р. Тоді відбулися річні збори акціонерів ГМК, на якому було затверджено рада директорів. До нього увійшли три людини від "Русала", чотири - від "Інтерроса", три людини - від менеджменту "Норнікеля" і три незалежні директори. Після зборів "Русал" заявив, що вибори до ради директорів "Норнікеля" порушують паритет між акціонерами нікелевої компанії, що стало можливим у результаті маніпуляцій акціями ГМК, що належать компанії. "Інтеррос" ж наполягав на тому, що вибори були проведені без порушень.

"Русал" намагався оскаржити підсумки зборів акціонерів у судах та ініціював позачергові збори акціонерів, яке відбулося в кінці жовтня 2010 р. На цьому зібранні більшість акціонерів "Норнікеля" проголосували проти припинення повноважень діючої ради директорів. Таким чином, "Русал", що скористався правом скликання цих зборів, не зміг потіснити "Інтеррос" в керуючому органі "Норнікеля".

ВАТ "ГМК" Норільський нікель "є найбільшим в світі виробником нікелю і паладію. Компанія також виробляє платину, мідь, кобальт, родій, срібло, телур, селен, іридій, рутеній. Група" Норільський нікель "займається пошуком, розвідкою, видобутком, збагаченням і переробкою корисних копалин, виробництвом, маркетингом і реалізацією кольорових і дорогоцінних металів. Основними акціонерами ГМК "Норнікель" є структури "Інтеррос" (25% статутного капіталу), структури ОК "Русал" (25%).