ua en ru

"Русал" має намір реорганізувати виробництво ЗАлК

Власник Запорізького алюмінієвого комбінату (ЗАлК) - російський "Русал" Олега Дерипаски - реорганізує його виробництво. Про це пише газета "Комерсант-Україна".

ОК "Русал" готова закрити підприємство, повідомив журналістам губернатор Запорізької області Борис Петров. "Їм набридло отримувати збитки", - пояснив він. У прес-службі "Русала" уточнили, що рішення про повну зупинку ЗАлКу поки немає. Джерела видання, близькі до акціонерів компанії, говорять, що "Русал" не має наміру повністю закривати ЗАлК. "Зараз компанія опрацьовує питання імпорту зі своїх російських заводів алюмінієвих чушок на ЗАлК, щоб в Україні робити з них прокат, приблизно 15-20 тис. т на рік", - говорить джерело видання.

В останній раз ЗАлК працював з прибутком в 2007 році, заробивши 95,2 млн грн. З 2008 року комбінат несе збитки, які за підсумками трьох років перевищили 1110 млн грн (близько 140 млн дол.) Збитки на ЗАлКу пояснюють високими тарифами на електроенергію, яка займає 45,5% собівартості виробництва алюмінію. У березні вартість електроенергії для підприємства склала 9,7 центів за кВт /год Для порівняння, російські алюмінієві заводи, за даними комбінату, платять у середньому 4 центи за кВт/од ЗАлК безуспішно домагається від уряду введення диференційованого тарифу на електроенергію. Але проти запровадження пільг виступають Міненерго та Мінфін. За розрахунками Нацкомісії регулювання електроенергії, у випадку введення пільг для ЗАлКу щомісячні субсидії за рахунок "Енергоринку" перевищать 20 млн грн.
Через високі ціни на електроенергію в грудні 2008 року ЗАлК зупинив виробництво кремнію і законсервував глиноземний цех, а в 2009 році вивів 3 з 4 серій електролізного виробництва. У результаті виробничі потужності ЗАлКу з первинного алюмінію знизилися в 4 рази, до 25 тис. т. З 2008 року чисельність співробітників ЗАлКу скоротилася більш ніж у 3 рази - приблизно до 1 тис. осіб.
Зараз, крім створення прокатного виробництва, за словами ще одного джерела видання в ЗАлКу, "Русал" розглядає можливість відновлення виробництва кремнію на комбінаті. "Зараз обговорюється питання створення СП з компанією, близькою до першого віце-прем'єру-міністру економічного розвитку і торгівлі Андрію Клюєву. СП буде забезпечувати кремнієм підконтрольний йому Запорізький завод напівпровідників", - стверджує джерело. У прес-службі "Русала" і Андрія Клюєва дану інформацію не коментують.
За даними джерела "Комерсант-Україна" у Кабміні, зараз Андрій Клюєв очолює новостворену робочу групу при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі, яка розглядає питання доцільності запровадження дифтарифу для ЗАлКу. "До 10 квітня ЗАлК повинен подати свої пропозиції", - уточнило джерело. За його словами, раніше ЗАлК домагався введення дифтарифу на 180 млн кВт/ год на місяць замість узгоджених Мінпаливенерго та Мінфіном 42 млн кВт/ год електроенергії.