ua en ru

"Роснефть" заморозить свій шельфовий проект в Арктиці

"Роснефть" заморозить свій шельфовий проект в Арктиці. Повернутися до роботи на арктичному шельфі "Роснефть" зможе, коли знайде нову бурову платформу, повідомляє Reuters.

"У 2015 році буріння не буде. Платформи немає, і взяти її вже не можна, пізно", - повідомив Reuters джерело.

За даними агентства, "Роснефть" розраховує визначитися з підрядником до квітня-травня 2015 року. Серед можливих варіантів називаються використання бурових норвезької North Atlantic Drilling, яку "Роснефть" купує у сервісній компанії Seadrill, і фрахт нафтової платформи в Китаї або Кореї.

"Вартість фрахту бурових знизилася, багато їх простоює, орендувати платформу і судна забезпечення буде чи не вдвічі дешевше", - пояснило джерело Reuters.

"Роснефть" і ExxonMobil підписали угоду про стратегічну співпрацю влітку 2011 року. Воно передбачає геологорозвідку і освоєння трьох ліцензійних ділянок "Роснефти" в Карському ("Східно-Приновоземельские" 1, 2 і 3) і Чорному морях (Туапсинський ліцензійний ділянку).

Частка участі "Роснефти" в цих проектах - 66,7%, ExxonMobil - 33,3%. У 2013 році партнери підписали угоду про участь американської компанії в освоєнні ще семи ділянок на російському шельфі: "Північно-Врангелівської - 1", "Північно-Врангелівської - 2" і "Південно-Чукотському" в Чукотському морі, "Усть-Оленекском", "Усть-Ленський" і "Анисинско-Новосибірськом" в море Лаптєвих і «Північно-Карському» блоці в Карському морі.

Нагадаємо, великі російські нафтові компанії "Сургутнефтегаз" і "Роснефть" почали готуватися до ціни на нафту в 40 дол. за барель.