ua en ru

"Роснефть" уклала новий контракт на поставку нафти до Китаю на 270 млрд дол

Новий контракт "Роснефті" передбачає поставку в КНР 365 млн т чорного золота протягом 25 років, обсяг контракту - 270 млрд дол., повідомив президент компанії Ігор Сечин. Напередодні Президент РФ Володимир Путін на зустрічі з першим заступником прем'єра Держради КНР Чжан Гаолі заявив, що "Роснефть" підготувала контракт на 60 млрд дол. на поставку сотень мільйонів тонн нафти до Китаю.

"Підготовлений великомасштабний, без жодного перебільшення, безпрецедентний контракт з компанією "Роснефть". Поставки до Китаю очікуються в об'ємах, які налічують сотні мільйонів тонн нафти. В сумі це буде більш ніж 60 млрд дол.", - підкреслив вчора глава російської держави.

У березні Сечин повідомив про підписання додаткової угоди про поставку нафти в Піднебесну, яке припускає їх збільшення аж до 31 млн т. Первинний контракт припускав постачання на рівні 15 млн т в рік. Сечин уточнив, що 31 млн т - пікове значення, яке не дотримуватиметься щороку, а графік постачань складатиметься, виходячи з можливостей всієї інфраструктури як на території Росії, так і на території КНР.

Зараз до Китаю поставляється 15 млн т російської нафти щорічно по трубопроводу Сковородіно - Мохе. У лютому 2013 р. в ході поїздки російської делегації на чолі з головою ради директорів "Роснефті" Сечиним до Китаю була досягнута домовленість про додаткові обсяги постачання нафти в КНР. Віце-прем'єр РФ Аркадій Дворкович повідомляв, що вони можуть скласти не менше 9 млн т в рік.

Міністр енергетики РФ Олександр Новак 16 березня заявив, що Піднебесна запропонувала Росії побудувати другий нафтопровід потужністю 15 млн т поряд з нафтопроводом Сковородіно - Мохе і збільшити постачання в два рази.

Нагадаємо, НК "Роснефть" уклала контракт на поставку нафти до Чехії з компанією PKN Orlen. Згідно з підписаним документом, сума операції складе 7 млрд дол.