ua en ru

"Роснафта" запропонувала ввести 100% передоплату поставок газу в ЄС

"Роснафта" запропонувала ввести 100% передоплату поставок газу в ЄС
Нафтова компанія "Роснафта" запропонувала цілий ряд відповідних заходів проти країн, які ввели санкції проти Росії.

Нафтова компанія "Роснафта" запропонувала цілий ряд відповідних заходів проти країн, які ввели санкції проти Росії. Також вона підготувала ряд заходів держпідтримки реального сектора економіки. Пропозиції компанія відправила на ім'я Володимира Путіна, зараз їх вивчають в профільних відомствах.

Зокрема, "Роснафта" запропонувала розглянути запровадження 100% оплати поставок газу в Євросоюз, заявили газеті "Коммерсанть" кілька федеральних чиновників. "Це вимога призведе до покращення економіки "Газпрому" і погіршення становища європейських покупців газу, оскільки потребує залучення великих обсягів оборотних коштів", - процитував газеті документ один з чиновників.

Також "Роснафта" запропонувала заморозити вивіз вже поставленого в Росію нафтогазового обладнання, щодо якого введено заборону на використання в російських проектах. При цьому режим його ввезення не повинен мати значення. "По суті, експропріація техніки у західних сервісних і нафтогазових компаній", - наводить позицію одного із співрозмовників видання.

Серед інших пропозицій "Роснафта" - обмеження міжнародної кооперації у використанні російських модулів МКС, заборона на поховання ядерних відходів з ЄС і США в Росії. Компанія також пропонує можливий арешт майна цих країн і громадян на території Росії в якості забезпечувального заходу по невиконаних контрактах. Крім того в пропозиціях міститься пункт про введення вимоги до російським нафтогазовим компаніям виплачувати борги європейським і американським банкам тільки на підставі рішення Банку Росії.

"Роснафта" і запропонувала фінансову підтримку компаній, які потрапили в різні санкційні списки. Джерелами можуть виступати резерви Центробанку і засоби суверенних фондів. Серед іншого пропонується спростити процедуру реєстрації довгострокових програм випуску облігацій нафтогазових компаній.

Можлива альтернатива європейським і американським ринками, на думку "Роснафта" - це Азіатсько-Тихоокеанський регіон. У компанії запропонували зосередитися на ньому, стимулюючи експорт туди запровадженням пільгових ставок мита в розмірі 10% проти нинішніх 30%. Крім того, необхідно надати незалежним виробникам газу Східного Сибіру і Далекого Сходу доступ до цієї трубі. Економічний ефект від зниження мит на поставки газу в АТР може скласти до 1 млрд дол. в рік, підрахували в "Роснафти". Це та інші пропозиції від компанії відверто спрямовані не тільки проти Євросоюзу і США, але і проти "Газпрому", заявив один із співрозмовників "Комерсанта".

У середині вересня президент "Роснафти" Ігор Сечін запропонував змінити порядок доступу незалежних виробників газу до газотранспортної системи "Газпрому", реформувати систему тарифів і посилити контроль над компанією. Про це він написав у двох листах до голови уряду Дмитру Медведєву, повідомляла газета "Ведомости". Сечін вказав на те, що транспортування газу в Росії дорожче, ніж у США, великій Британії чи Італії, а діючий тариф у 2 дол. за 1 тис. куб. м для незалежних виробників газу невигідний. При цьому собі і своїм "дочкам" "Газпром" встановлює тариф на 15% нижче, заявив в листах глава компанії.

Про часткове скасування монополії "Газпрому" на експорт газу з східних родовищ Сечін просив і раніше - на початку червня 2014 року. На засіданні президентської комісії з ПЕК він попросив право надати незалежним виробникам право експорту з нових східних проектів. При цьому розглядалися два варіанти скасування монополії. У першому випадку "Газпром" міг би купувати газ у незалежних виробників, у другому створювався б консорціум з будівництва газотранспортної інфраструктури з відмовою газового монополіста на експорт трубопровідного газу в цьому напрямку.

На початку липня в "Роснафті" заявили, що готові через суд добиватися доступу до газопроводу "Сила Сибіру".

29 жовтня стало відомо, що "Роснафта" хоче отримати з Фонду національного добробуту 2,4 трлн рублів. Цю інформацію РБК розповіло джерело, знайоме з заявкою держкомпанії. Джерело в одному з міністерств заявив, що таку суму в компанії не отримають - мова може йти про значно меншому обсязі коштів.

Нагадаємо, "Роснафта" планує розмістити замовлення на підготовку і передачу сейсмічних даних по кримському шельфу Азовського і Чорного морів".