ua en ru

"Роснєфть" отримала 30% в 20 глибоководних блоках ExxonMobil в Мексиканській затоці

НК "Роснєфть" підписала угоду з ExxonMobil про придбання частки участі для проведення геолого-розвідувальних робіт на ділянках ExxonMobil в Мексиканській затоці. Про це повідомляє прес-служба Роснєфті. Угоду підписали в штаб-квартирі ExxonMobil президент "Роснєфті" Ігор Сечин і віце-президент ExxonMobil з геологорозвідки Стівен Гринли.

За словами президента "Роснєфті" Сечіна, згідно досягнутим домовленостям, компанія отримала можливість працювати разом з ExxonMobil на 20 шельфових ділянках Мексиканської затоки, де отримає 30-процентну частку в тих ліцензії, які придбані ExxonMobil. Оператором проекту залишається ExxonMobil.

Двадцять блоків загальною площею близько 450 кв. км розташовані на акваторії глибинами від 640 до 2070 м. Сімнадцять з них розташовані в західній частині Мексиканської затоки, а три - у центральній.

"У компанії ExxonMobil є тривалий досвід проведення геологорозвідувальних робіт для пошуку запасів нафти і газу в Мексиканській затоці з використанням новітніх систем виробничої безпеки та охорони навколишнього середовища", - сказав Грінлі. "Ми будемо раді співпраці з "Роснєфтю" та її афілійованими компаніями по проведенню геолого-розвідувальних робіт на цих блоках з використанням наших передових технологій з геологорозвідки та освоєння і знань по виробництву робіт на глибоководних дільницях", - додав він.

"Завдяки підписаній угоді, "Роснєфть" та її дочірні компанії отримують доступ до багатого нафтогазоносного басейну світу. Ми впевнені, що наші спільні зусилля забезпечать найбільш ефективне освоєння ділянок в Мексиканській затоці за умови суворого дотримання всіх екологічних вимог і стандартів, а також застосування найсучасніших технологій. Крім того, отримані досвід і знання можуть бути використані при освоєнні глибоководних ділянок російського шельфу, зокрема ділянки "Туапсинський прогин", який входить в периметр угоди про стратегічне співробітництво", - сказав Сєчін.

НК "Роснєфть" належить на 75,16% державному ВАТ "Роснєфтєгаз", іншими акціями володіє широке коло інвесторів. До 2015 р. держава планує передати інвесторам до 25% у статутному капіталі компанії. Доведені запаси вуглеводнів "Роснєфті" за класифікацією SEC на 31 грудня 2012 р. складають 19,26 млрд бар. нафтового еквівалента. В 2012 р. компанія добула 125,8 млн т нафти. Чистий прибуток "Роснєфті" за міжнародними стандартами фінансової звітності за 2012 р. порівняно з 2011 р. зріс на 7,2% - до 342,3 млрд руб., виручка - на 13,2% - до 3,078 трлн руб.

Читайте також: "Роснєфть" веде переговори про збільшення поставок нафти в Китай в обмін на кредит у 30 млрд дол