ua en ru

"Роснєфть" підписала угоди про співробітництво з Eni і Statoil

"Роснєфть" і італійська Eni на Петербурзькому економічному форумі підписали угоду про стратегічне співробітництво. "Роснєфть" також підписала угоду з норвезькою Statoil по участі в тендерах на розробку шельфу Норвегії і розробку важковидобувних запасів нафти в Росії. Про це заявив глава "Роснєфті" Ігор Сечин, передає "Росія-24".

За його словами, Eni і "Роснєфть" створять спільні підприємства за проектами на російському шельфі. Eni пропонує "Роснєфті" входження в проекти по нафтопереробці в Європі і видобутку на півночі Африки. "Вважаємо перспективним входження в нафтопереробні активи Eni в Європі", - сказав Сєчін.

Statoil же пропонує "Роснєфті" участь у своїх діючих проектах, "Роснєфть" у відповідь пропонує для спільної роботи п'ять родовищ у Ставропольському краї. Компанії мають намір спільно брати участь у тендерах на ділянки норвежського шельфу, додав Сєчін.

Підписана 21 червня угода стосується створення спільних підприємств по проектам на російському шельфі. "Згідно з підписаними акціонерними і операційними угодами створюються спільні підприємства з роботи на Центрально-Баренцевському, Фединському і Західно-Чорноморському проектах", - відзначає "Роснафта".

НК "Роснєфть" належить на 75,16% державному ВАТ "Роснєфтєгаз", іншими акціями володіє широке коло інвесторів. До 2015 р. держава планує передати інвесторам до 25% у статутному капіталі компанії. Аудировані доведені запаси "Роснєфті" за класифікацією PRMS на кінець 2010 р. становили 22,77 млрд бар. нафтового еквівалента. У 2011 р. видобуток вуглеводнів компанії виросла порівняно з попереднім роком на 2,5% - до 122 млн т нафти і газового конденсату. Чистий прибуток "Роснєфті" в 2011 р. зріс до 13 млрд дол.