ua en ru

"Роснефть" може почати дії по забезпеченню своїх інтересів, якщо не врегулює конфлікт з AAR до 14 квітня 2011 р

Віце-прем'єр-міністр Російської Федерації Ігор Сечін розраховує, що "Роснефть" і консорціум інвесторів консорціуму Alfa Access Renova (AAR, російський акціонер ТНК-BP) врегулює конфлікт, пов'язаний з угодою між BP і "Роснефтью" до 14 квітня 2011 р. Інакше, "Роснефть" може почати дії по забезпеченню своїх інтересів. Про це повідомив І.Сєчін у бесіді з журналістами, передає РБК.
"Після 14 квітня ми будемо працювати в інших умовах, поки "Роснефть"- в угоді. А якщо угоди не буде, то будуть зроблені дії щодо забезпечення інтересів РФ", - сказав І.Сєчін.
Віце-прем'єр зазначив, що поки не спілкувався з представниками компаній, проте отримав інформацію про пропозицію суду учасникам спору звернутися до "Роснефти" про продовження терміну дії угоди. У зв'язку з цим І.Сєчін підкреслив, що конфлікт має вирішуватися в рамках чинного законодавства, а сторони повинні прагнути до реалізації спільного проекту.
Сьогодні Стокгольмський трибунал продовжив заборону на обмін акціями між BP і "Роснефтью" на невизначений термін. Він також запросив у консорціуму AAR і компанії BP додаткові матеріали, щоб продовжити обговорення питання про заборону на угоду щодо обміну акціями між BP і ВАТ "Роснефть". Суд також призначив ще один раунд слухань з цього питання, дата яких буде оголошена пізніше.
Раніше, 4 квітня 2011 р. у трибуналі відбулося слухання, яке було ініційоване ВР для прийняття рішення про можливість проведення обміну акціями, "передбаченого в рамках запропонованого стратегічного глобального альянсу з "Роснефтью". AAR привітала рішення суду. У свою чергу BP сьогодні повідомила, що готова обговорювати з "Роснефтью" можливість продовження терміну меморандуму, за яким сторони повинні до 14 квітня 2011 р. остаточно оформити угоду щодо обміну акціями. "Обмін акціями і створення Арктичного альянсу, про які було оголошено 14 січня 2011 р., як і раніше залежать від остаточного рішення арбітражного суду", - вказує BP у своєму прес-релізі.
Нагадаємо, що в січні 2011 р. "Роснефть" і BP уклали ряд угод про стратегічне співробітництво та обмін акціями. Зокрема, сторони оголосили про укладення стратегічного альянсу з освоєння шельфових родовищ в Арктиці. Компанії також домовилися про обмін акціями. "Роснефть" отримає 5% акцій BP, а британська компанія натомість отримає 9,5% акцій "Роснефти" і доведе свою частку разом з уже наявними акціями до 10,8%.
У лютому 2011 р. на вимогу одного з головних акціонерів ТНК-BP (володіє 50% компанії) - консорціуму Alfa Access Renova (AAR), що посилається на акціонерну угоду між BP і ТНК-BP, Високим судом Лондона була накладена заборона на завершення угоди. Між групами AAR і BP почалвся судовий розгляд з питання наявності у BP прав щодо входження в дану угоду з "Роснефтью".
У березні 2011 р. Стокгольмський арбітраж заблокував "арктичну" операцію між "Роснефтью" і BP, ухваливши, що британська BP порушила акціонерну угоду зі своїм партнером по ТНК-BP - AAR консорціумом. Після цього BP звернулася до арбітражного суду, щоб визначити можливість здійснення обміну акціями з "Роснефтью" окремо від інших домовленостей. Сьогоднішнє рішення Стокгольмського арбітражу належить саме до цього запиту BP. Черговий рада директорів ТНК-BP, порядок денний якої за неофіційними даними буде пов'язаний з рішенням трибуналу, призначений на 13 квітня 2011 р.