ua en ru

"Роснефть" може відмовитися від покупки нафтотрейдера Morgan Stanley

"Роснефть" може відмовитися від покупки нафтотрейдингової бізнесу Morgan Staley. Про це повідомляє Reuters з посиланням на три джерела, близькі до держкомпанії.

Причиною стало введення західних санкцій, які зробили практично неможливим фінансування повсякденних операцій.

За словами співрозмовників агентства, ймовірність угоди коливається від "можливої​​" до "малоймовірної". Представники Morgan Stanley відмовилися від коментарів.

За інформацією агентства, у "Роснефти" достатньо готівкових коштів, щоб купити нафтотрейдерський підрозділ Morgan Stanley. Однак для того, щоб здійснювати повсякденні операції, потрібно залучати мільярди доларів банківських кредитів, що проблематично для "Роснефти", яка знаходиться під санкціями.

За оцінками джерел, вартість нафтотрейдера Morgan Stanley становить від 300 до 400 млн дол. Домовленість про придбання підрозділу "Роснефтью" була досягнута у грудні минулого року. У липні фінансовий директор Morgan Stanley Рут Порат заявляла, що очікує закриття угоди у 2014 р.

На початку вересня Єврокомісія, попри західні санкції, дозволила "Роснефти" покупку нафтотрейдера Morgan Stanley. Незважаючи на те, що діяльність учасників угоди перетинається на різних ринках з продажу нафти і нафтопродуктів, включаючи авіагас у європейській економічній зоні, чиновники дійшли висновку, що угода не призведе до зниження рівня конкуренції, тому що перетинання несуттєві, і на ринку залишиться декілька сильних гравців після злиття.

У червні 2014 р. Федеральна торгова комісія США, незважаючи на санкції щодо президента "Роснефти" Ігоря Сечіна, вже дозволила компанії купити трейдинговий бізнес Morgan Stanley. Російській компанії залишилося тільки отримати схвалення комітету з іноземних інвестицій США (CFIUS). Заявка на угоду була зроблена в комітет на початку липня, очікується, що вона буде розглянута протягом 75 днів.

Нагадаємо, "Роснефть" і ExxonMobil через санкції зупинили розвідувальне буріння в Арктиці.