ua en ru

"Роснефть" вивчає можливість стягнення з ВР і ТНК-ВР у суді

Державна "Роснефть" вивчає можливість стягнення з ВР і ТНК-ВР компенсації за зрив укладеної в січні угоди з освоєння арктичного шельфу та обміну акціями з британською компанією. Останній пункт договору ВР все ж таки сподівається реалізувати за схваленням лондонського суду, який має у ближчі два тижні поставити крапку в долі альянсу, передає РБК daily.
"Роснефть" готова захищати стратегічний альянс з ВР, повідомив 25 березня віце-прем'єр і голова ради директорів "Роснефти" Ігор Сечин. "Компанія опрацьовує комплекс дій з цього приводу, але з повагою буде чекати рішення суду", - зазначив він. За його словами, "Роснефть" зважить, з чиєї вини відбувається зрив реалізації угод. "Певні збитки вже йдуть, партнери знають про це і будуть адекватно реагувати", - сказав він. Віце-прем'єр натякнув, що російські акціонери ТНК-ВР також можуть стати відповідачами за зрив угоди.
У цьому питанні компанія визначиться після того, як буде винесено остаточне рішення суду. За словами віце-прем'єра, 24 березня Стокгольмський арбітраж продовжив заборону до 7 квітня, а не заблокував угоду. Британська компанія у свою чергу має намір звернутися до суду з проханням роз'яснити, чи можна зробити обмін акціями ВР і "Роснефти".
"У принципі ці елементи (обмін акціями і договір про освоєння Арктики) не пов'язані між собою, і в будь-якому випадку реалізація того чи іншого кроку, спрямованого на здійснення цієї операції, може розглядатися позитивно", - прокоментував І.Сєчін можливість реалізації тільки одного пункту контракту.
У п'ятницю акції "Роснефти" втратили 2%, але протягом дня це падіння було практично повністю нівельовано. За підсумками торгів папери держкомпанії подешевшали на 0,45%, до 267,99 руб. (індекс ММВБ -0,2%).