ua en ru

"Роснефть" бореться за демонополізацію з "Газпромом", - експерти

ВАТ "Роснефть" бореться за демонополізацію з "Газпромом". Про це повідомляє "Комерсант-Україна".

В уряді і самому "Газпромі" кажуть, що знову порушене забутий було питання про поділ газової монополії на видобувну та транспортну компанії. Причому на відміну від колишніх спроб просунути ідею зараз "перспективи такого варіанту проглядаються".

За даний проект активно виступають президент "Роснефть" Ігор Сечин і Геннадій Тимченко (ВАТ "НОВАТЕК"). В Адміністрації Президента РФ стверджують, що питання про розділення "Газпрому" "винесено на високій рівень, обговорення триває...".

За неофіційною інформацією, паралельно в Міненерго готують рекомендації, як структурувати постачання російського газу до Європи, якщо нові трубопровідні проекти "Газпрому", такі як Nord Stream і насамперед South Stream, не вдасться вивести з-під норм Третього енергопакету, тобто доступ до ним доведеться відкрити стороннім компаніям. За даними "Фінмаркет", як варіант розглядається залучення до прокачування "російських господарюючих суб'єктів", тобто фактично конкурентів "Газпрому". У самому Міненерго наявність такої ідеї спростовували, але в уряді стверджують, що "щось подібне обговорюється".