ua en ru

"Невинність мусульман": У Москві суд визнав фільм екстремістським

Тверський районний суд м. Москви визнав скандально відомий фільм "Невинність мусульман" екстремістським матеріалом. Як повідомила офіційний представник Генеральної прокуратури РФ Марина Грідньова, приводом для подачі заяви з'явилася наявність у фільмі відеоряду і тексту, які направлені на формування уявлень про неповноцінність ісламу і частини населення, що сповідає його. "Проведене по запиту прокуратури психолого-лінгвістичне дослідження запису фільму підтвердило, що його зміст направлений на збудження релігійної ненависті і ворожнечі, а також на приниження людини за ознакою національності і ставлення до релігії", - відзначила Грідньова.

Після вступу рішення суду у законну силу його копія буде направлена в Міністерство юстиції Росії для включення відеофільму у федеральний список екстремістських матеріалів.

Минулого тижня суд в столиці Чечні Грізному вже ухвалював рішення про визнання фільму екстремістським, проте в Генпрокуратурі пізніше пояснили, що мова йде тільки про "забезпечувальні заходи" по забороні його розповсюдження.

Нагадаємо, в Росії і низці ісламських країн влада зажадала прибрати з YouТube "Невинність мусульман". Влада погрозила закрити доступ до ресурсу YouТube, поки показ відеоролика не буде заблокований. У Росії глава Міністерства зв'язку і масових комунікацій РФ Микола Никіфоров в своєму Twitter навіть назвав конкретний час можливого закриття доступу до YouТube на території Росії - початок листопада 2012 р.

Сайт YouТube, на якому розміщений трейлер антимусульманського фільму, вже блокований в Пакистані, Афганістані, Бангладеш і Судані. Доступ до відео закритий в Індії, Єгипті, Лівії і Малайзії. В Ірані на знак протесту проти фільму заблоковані пошукач Google і поштовий клієнт Gmail.

Читайте також: Творець "Невинності мусульман" арештований в США