ua en ru

"Нафтогаз": Створення тристороннього консорціуму для модернізації української ГТС найбільш перспективно

Створення газотранспортного консорціуму для модернізації української газотранспортної системи (ГТС) є найбільш перспективним, повідомив сьогодні перший заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Вадим Чупрун, виступаючи на конференції "Газ Росії-2010". "Оскільки Україна не має достатнього фінансування, створення газотранспортного консорціуму представляється найбільш перспективним", - сказав В.Чупрун.
Напередодні тристоронньої зустрічі Україна-Росія-ЄС у Брюсселі 22 листопада 2010 р., де будуть обговорюватися питання модернізації української ГТС, В.Чупрун висловив надію, що з'явиться велика ясність щодо того, якими обсягами, темпами, силами і ресурсами відбуватиметься модернізація газотранспортної системи.
Крім того, В.Чупрун сказав про те, що відповідно до аналітичнх розрахунків, модернізація української ГТС потребує значно менших фінансових ресурсів, ніж інвестпроекти "Газпрому" з будівництва газопроводів в обхід України та будівництво підземних сховищ газу (ПСГ) в країнах Європи. "Це спірне питання, нехай професіонали, аналітики, доводять світу як краще", - зазначив він, додавши, що законодавство ЄС вимагає жорсткого виконання.
Як повідомляв раніше перший віце-прем'єр України Андрій Клюєв, республіка як і раніше зацікавлена в створенні консорціуму для модернізації своєї ГТС. "Ми зацікавлені в модернізації газотранспортної системи і збільшення її потужностей і вважаємо за доцільне повернутися до ідеї створення газотранспортного консорціуму на багатосторонній основі за участю імпортерів, експортерів і транзитерів газу", - сказав він.