ua en ru

"Нафтогаз" витісняє Ostchem з ринку продажу газу промисловості, - Ставицький

Виконувач обов'язків міністра енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький прогнозує, що Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" поступово витіснить холдингову компанію Ostchem з ринку продажу газу промисловості. Про це Ставицький заявив в інтерв'ю "Комерсант-Україна".

На даний момент, за словами Ставицького, газ промисловості продають обидві компанії - "Нафтогаз" і Ostchem (холдингова компанія, що представляє підрозділ виробництва мінеральних добрив компанії Group DF Дмитра Фірташа). "Але оскільки у "Нафтогазу" нижча ціна, поступово паливо почне продавати тільки ця компанія", - зазначив він.

У майбутньому ж, на його думку, необхідно створити такі умови, щоб покупець сам вирішував, у кого і скільки газу купити. "Щоб піти від корупційної складової, коли питання про те, хто буде поставляти газ і купувати його у Росії, вирішувалося кулуарно у високих кабінетах. Ми подали до Верховної Ради законопроект, який якраз і передбачає повну демонополізацію ринку газу, коли торгувати ним зможе будь-яка компанія. Згідно із цим документом, "Нафтогаз" у майбутньому буде винятково керуючою, холдинговою компанією і перестане бути монополістом", - повідомив в.о. міністра енергетики.

За повідомленнями ЗМІ, у січні 2014 р. заступник начальника департаменту зовнішньоекономічної діяльності "Газпрому" Віктор Валов заявив, що "Газпром" у 2014 р. не планує поставляти газ холдингу Ostchem; всі обсяги газу, що постачаються в Україну, буде купувати "Нафтогаз".