ua en ru

"Нафтогаз" у вересні буде купувати валюту безпосередньо у Нацбанку, - Гонтарєва

НАК "Нафтогаз України" у вересні 2014 р. буде купувати валюту безпосередньо у Національного банку України.

НАК "Нафтогаз України" у вересні 2014 р. буде купувати валюту безпосередньо у Національного банку України. Про це в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" заявила голова Нацбанку Валерія Гонтарєва.

"Перш за все, Національний банк поки що більше не буде зобов'язаний купувати валюту. Крім того, ми вивели з ринку НАК "Нафтогаз України". У цьому місяці НАК буде купувати валюту для оплати газу, отриманого по реверсу, безпосередньо у Національного банку", - розповіла Гонтарєва.

Вона зазначила, що станом на 17 вересня НБУ вже продав "Нафтогазу" валюти на 270 млн дол., а у вересні планується продати близько 426 млн дол.

"По російському газу в програмі МВФ була передбачена така операція, як купівля НАКом 3,1 млрд дол., про яку ЗМІ писали в дусі "як це розірве ринок", - зазначила Гонтарєва.

Вона підкреслила, що держава вивела з ринку найбільшого імпортера і "ринку стало значно легше дихати, так як на нього не тисне великий попит".

"Ми змогли переконати МВФ в цьому. Але, зазначу, що це була суто технічна місія, позапланова. Планова приїжджає в жовтні. Але тепер вони вже знають, які у нас є питання, які існують пропозиції", - додала Гонтарєва.