ua en ru

"Нафтогаз" зможе повністю погасити борги за серпень не раніше 15 грудня 2013 р., - джерело

При нинішніх темпах збору коштів з ТКЕ повністю погасити борги за спожитий у серпні газ "Нафтогаз" зможе не раніше 15 грудня. Про це повідомляє "Комерсант-Україна" з посиланням на джерело в Міненерговугілля.

"Це загрожує введенням передоплати за газ вже в грудні, що значно ускладнить відносини України і Росії", - наголошується в повідомленні.

Директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар зазначає, що перехід на режим передоплати фактично означає припинення поставок газу в країну, оскільки у "Нафтогазу" і так не вистачає засобів.

"По суті, це повторення газової війни за сценарієм 2009 року", - вважає він.

За словами джерела в Міненерго, щоб не допустити ускладнення відносин з Росією, зараз уряд розглядає два варіанти вирішення проблеми: збільшення статутного фонду НАК "Нафтогаз України" за рахунок випуску облігацій внутрішньої держпозики або підписання додаткової угоди з Росією про перенесення дати платежу без запровадження режиму передоплати. У "Газпромі" вчора відмовилися коментувати останню можливість.

На думку аналітика ІК Dragon Capital Дениса Сакви, оскільки на сьогоднішній день весь дохід "Нафтогазу" йде на погашення боргів перед "Газпромом", у компанії можуть виникнути проблеми з іншими кредиторами і з фінансуванням поточної діяльності.
"Нинішня ситуація схожа на свідоме доведення "Нафтогазу" до банкрутства насамперед самим Кабміном", - вважає президент міжнародного енергетичного клубу Q-club Олександр Тодійчук.

За його словами, замість того, щоб підвищити тарифи для ТКЕ і повернути "Нафтогазу" прибуткових промислових споживачів, компанію змушують направляти одному кредитору всі отримані кошти. Як відомо, фінансові проблеми "Нафтогазу" пов'язані насамперед з двома факторами: з великою заборгованістю теплопостачальних організацій (2,1 млрд дол.), хоча їм самим уряд теж заборгував 1,3 млрд дол. по субсидіях, а також з втратою прибуткового сегменту промислових споживачів, що віддали Ostchem Дмитра Фірташа.

Нагадаємо, вчора заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Вадим Чупрун повідомив, що компанія скоротила заборгованість перед "Газпромом" з 882 млн дол. до 792 млн дол. Так, 30 жовтня "Нафтогаз" заплатив російської монополії 50 млн дол., 31 жовтня - 9 млн дол., 1 листопада - 10 млн дол., 4 листопада - 6,2 млн дол., 5 листопада - 14,8 млн дол. До кінця вчорашнього дня компанія повинна була перерахувати ще близько 15 млн дол. За словами пана Чупруна, "Нафтогаз" направляє "Газпрому" "буквально всі" одержувані від підприємств теплокомуненерго кошти, нічого не залишаючи на власні потреби. Він зазначив, що якщо ТКЕ погасять перед "Нафтогазом" всі борги, то компанія зможе розрахуватися з російською монополією повністю. "Думаю, що все буде в порядку. Ми виходили і не з таких ситуацій",- підкреслив Чупрун.

В кінці жовтня глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що НАК "Нафтогаз України" не заплатила за поставлений у серпні газ. Українська компанія отримала відстрочку до 1 жовтня, але так і не погасила борг, додав він. Однак з 7 вересня на суму прострочення нараховується 6% річних. Таким чином, на початок листопада відсотки за платежем вже перевищили 6 млн дол. Тепер російська монополія за умовами контракту 2009 р. може перейти на принцип передоплати.