ua en ru

"Нафтогаз" закликає встановити рівні умови для реалізації газу в Україні для всіх учасників ринку

"Нафтогаз" закликає встановити рівні умови для реалізації газу в Україні для всіх учасників ринку Джерело фото:severinform.ru
НАК "Нафтогаз" закликає встановити рівні умови для реалізації газу в Україні для всіх учасників ринку.

НАК "Нафтогаз" закликає встановити рівні умови для реалізації газу в Україні для всіх учасників ринку. Про це повідомляє прес-служба компанії.

"НАК "Нафтогаз України" звернулася в секретаріат Енергетичного співтовариства та до учасників газового ринку з відкритим листом, в якому виклала свої пропозиції щодо встановлення недискримінаційних умов на ринку реалізації природного газу в Україні. "Нафтогаз" пропонує встановити прозорі правила реалізації газу на ринку України виходячи з принципу пропорційності, зокрема, пропорційного (а) розподілу зобов'язань по забезпеченню природним газом всіх категорій споживачів України (включаючи населення та підприємства з теплопостачання) в умовах державного регулювання цін на природний газ і (б) створення страхового запасу газу в підземних сховищах газу кожним учасником ринку", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, "Нафтогаз" зобов'язаний повністю забезпечувати потреби пільгових категорій споживачів, які отримують газ за ціною, меншою від ринкової в 2-10 разів. Для цих потреб споживачів за 11 місяців 2014 року "Нафтогаз" поставив 19,6 млрд. куб. м. газу, в т. ч. 5,8 млрд. куб. м імпортованого газу.

За даними прес-служби, завдяки спеціальним статусом цих категорій споживачів постачальник не має дієвих механізмів забезпечення своєчасних розрахунків. Борг підприємств теплокомуненерго, що виробляють тепло для пільгових категорій споживачів перед "Нафтогазом" становить 12,4 млрд. грн.

За 11 місяців цього року "Нафтогаз" продав промисловим споживачам всього лише близько 3,4 млрд. куб. м газу. При цьому ціна реалізації, встановлена НКРЕ, не завжди покривала прямі витрати Компанії на закупівлю імпортного газу, зокрема, з-за неповерненою курсової різниці відсотків за залучені кредити для фінансування оборотного капіталу.

Нагадаємо, за даними прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, дефіцит бюджету "Нафтогазу" більше, ніж України - 103 млрд грн.