ua en ru

"Нафтогаз" відзвітував про погашення боргів перед "Газпромом"

"Нафтогаз" відзвітував про погашення боргів перед "Газпромом"

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" відзвітувала про закриття всіх раніше непокритих рахунків перед російським газовим монополістом компанією "Газпром". Про це РБК-Україна повідомила керівник прес-служби "Нафтогазу" Альона Осмоловська.

"Весь газ, який був нам поставлений і узгоджений за брюссельськими домовленостями, все непокриті рахунки ми закрили", - заявила Осмоловська.

За її словами, для погашення боргів за газ перед Росією "Нафтогаз" використовував свої кошти. "Ми спочатку говорили, що у нас 3,1 млрд доларів на рахунку, вони там були ще з літа", - зазначила глава прес-служби НАКу.

Своєю чергою в Мінфіні України підтвердили цю інформацію, зазначивши, що гроші були акумульовані в НБУ.

"НАК "Нафтогаз" заплатив гроші з власного рахунку, спеціального, який був акумульований у Нацбанку. Там було 3,1 млрд доларів. Перший платіж був 1,45 млрд доларів, а другий - 1,65 млрд доларів. Тобто це не Мінфін виділяв, а це власні кошти, які були акумульовані на спецрахунку, це зарезервований рахунок Нацбанку", - заявила РБК-Україна керівник прес-служби Мінфіну Тетяна Бабич.

Нагадаємо, перший платіж у розмірі 1,45 млрд дол. був перерахований 4 листопада.

16 червня 2014 р. "Газпром" припинив постачання газу Україні через борги. У грудні, після досягнення домовленостей, поставки були відновлені.