ua en ru

"Нафтогаз" пояснює оскарження в Стокгольмському арбітражі транзитного контракту з "Газпромом" зобов'язаннями перед ЄС

НАК "Нафтогаз України" пояснює оскарження в Стокгольмському арбітражі транзитного контракту з ВАТ "Газпром" зобов'язаннями перед Європейським Союзом.

НАК "Нафтогаз України" пояснює оскарження в Стокгольмському арбітражі транзитного контракту з ВАТ "Газпром" зобов'язаннями перед Європейським Союзом. Про це повідомляє прес-служба української компанії.

"Цей крок пов'язаний з необхідністю виконати зобов'язання України як члена Енергетичного співтовариства щодо імплементації європейського енергетичного законодавства, зокрема, положень так званого Третього енергопакету, до 1 січня 2015 р.", - повідомляють в "Нафтогазі".

Повідомляється, що попередні вимоги "Нафтогазу" сформульовані наступним чином:

1. Зміна та заміщення положень контракту, які є недійсними або недіючими. Зокрема, мова йде про передачу прав і обов'язків "Нафтогазу" за транзитним договором українському оператору газотранспортної системи (ГТС), а саме ПАТ "Укртрансгаз".

2. Призначення компенсації за недопоставку обсягів газу для транзиту по українській ГТС, в т.ч. з урахуванням того, що тариф на транзит газу залежить від обсягу транспортованого газу. Мінімальний обсяг газу, який "Газпром" повинен транзитувати по території України щорічно, становить 110 млрд куб. м. Замість цього річний обсяг транзиту у 2009-2013 р.р. склав у середньому 94 млрд куб. м.

3. Зміна методики розрахунку транзитного тарифу у відповідності з європейськими стандартами та положеннями відповідного енергетичного і антимонопольного законодавства України та ЄС.

Як зазначають в українській компанії, перенесення цього питання в судову площину надає компаніям дієвий механізм узгодження правових розбіжностей цивілізованим шляхом.

"Цей крок дозволяє "Нафтогазу" сподіватися на те, що наявність розбіжностей між господарюючими суб'єктами не вплине на надійність поставок російського газу по території України європейським споживачам. Якщо компаніям не вдасться домовитися в позасудовому порядку до закінчення розгляду, рішення арбітражу буде обов'язковим для виконання всіма сторонами", - додають в "Нафтогазі".

Зазначимо, як зазначає російський "Комерсант", виходячи з обсягів транзиту "Нафтогаз" за 2009-2013 рр. може вимагати близько 3,2 млрд дол. компенсації, а за 2014 р., виходячи з динаміки транзиту в січні-серпні - ще 1,8 млрд дол.

При цьому, на думку видання, реформа тарифоутворення, яку збирається провести Україна, має для транзиту навіть більше значення. Зараз транзитний тариф розраховується за дистанційним принципом: у контракті є формула для розрахунку ставки за прокачування 1 тис. кубометрів газу на 100 км, ставка потім множиться на обсяг газу і транзитне відстань -1,24 тис. км. Тепер Україна хоче перейти на систему "вхід-вихід", що використовується у ЄС: постачальник газу платить певну встановлену ставку за вхід і вихід з системи, а фактична відстань між цими точками значення не має.

Ставка, яку Київ хоче встановити для основного транзитного коридору "Суджа-Ужгород", сукупно становить 44 дол. за 1 тис. кубометрів і збігається з тією, яку "Газпром" міг би платити за поточним контрактом при ціні газу для України 268,5 дол./тис. куб. м. Але український уряд хоче, щоб "Газпром" поставляв технологічний газ для забезпечення транзиту, тоді як зараз це обов'язок "Нафтогазу". За основним транзитним напрямами норматив встановлено у 3,2% від поставленого газу: виходячи з даних за минулий рік, це означає безкоштовну поставку Україні 2,8 млрд кубометрів газу вартістю близько 1 млрд дол. (за середньої експортної ціни "Газпрому" в далекому зарубіжжі). Така схема може збільшити доходи української сторони від транзиту приблизно на 25%.

Нагадаємо, 14 жовтня 2014 р. начальник департаменту реформування бізнесу "Нафтогазу" Юрій Вітренко повідомив, що "Нафтогаз" ініціював арбітражне провадження в Арбітражному інституті при Торговій палаті р. Стокгольм про внесення змін до контракту між "Нафтогазом" і "Газпромом" на транзит природного газу по території України.