ua en ru

"МЗС ДНР" засудив участь Зурабова в інавгурації Порошенко

Участь представників іноземних держав в інавгурації обраного Президента України Петра Порошенка 7 червня свідчить про їх причетність до військових злочинів Києва на сході України.

Участь представників іноземних держав в інавгурації обраного Президента України Петра Порошенка 7 червня свідчить про їх причетність до військових злочинів Києва на сході України. Про це йдеться в офіційній заяві Міністерства закордонних справ (МЗС) самопроголошеної Донецької народної республіки (ДНР), поширеному прес-службою ДНР.

Особливу увагу представників ополчення викликало участь у церемонії надзвичайного і повноважного посла РФ в Україні Михайла Зурабова.

"МЗС ДНР неодноразово заявляв, що розцінює пана Порошенка як військового злочинця, що несе особисту відповідальність за жертви серед мирного населення Донбасу. Будь-які країни, які беруть участь у легітимації його правління тим самим поділяють відповідальність за скоєні військові злочини на Сході, жертви серед мирного населення, гуманітарну катастрофу, та інші злочини, до яких пан Порошенко відкрито і публічно закликає своїх прихильників", - заявили в МЗС.

Ополченці звернули свою увагу на те, що обраний Президент України "за весь час не зробив жодної заяви, яка хоча б побічно свідчили про його відданість справі миру, навпаки, неодноразово обіцяв посилити агресію на Сході, і застосовувати більш потужні озброєння".

"У даній ситуації участь іноземних представників у церемонії вступу на посаду так званого "Президента України" образливо для пам'яті невинних жертв війни, розв'язаної Києвом в центрі Європи, і є цинічним викликом для всіх людей доброї волі. Подібну негідну поведінку високих представників держав має зустріти засудження всіх народів світу", - вважають прихильники ДНР.

МЗС самопроголошеної республіки також закликав народи "дати належну оцінку цинічного поведінці політиків, які бажають скоріше потиснути руку кривавому диктатору".

"Впевнені, що на тлі цих рукостискань народи тепер не обдурять ніякі мирні заяви, заклики до нікому "загальнонаціонального діалогу", які ми чуємо починаючи з 22 лютого 2014 р., а також лицемірні сльози, які політики проливають по приводу все нових і нових жертв війни", - заявили в ДНР, додавши, що легітимація злочинного київського режиму повинна бути негайно зупинена.

Напередодні заступник міністра закордонних справ РФ Григорій Карасін повідомив, що Зурабов повернеться до виконання своїх обов'язків надзвичайного і повноважного посла Росії в Україні.

"Зараз, після виборів Президента, обрання нового Президента України, прийнято рішення про те, що він повертається до Києва, повертається до своїх обов'язків і буде брати участь в офіційній церемонії інавгурації президента Петра Порошенка", - сказав заступник міністра.

Російський посол візьме участь в офіційній церемонії, на прийомі присутнім він не буде.

Зурабов був відкликаний з Києва для консультацій ще 23 лютого і з тих пір в Україну не повертався.