ua en ru

«Майстер брок»: Готівкові євро і рубль можуть подорожчати по відношенню до гривні

Вісімнадцятий раз за останні 37 років уряд США не змогло прийняти бюджет, і більшість державних відомств зупинили свою роботу. Майже один мільйон державних службовців були відправлені в неоплачувану відпустку. Останній раз, за схожих причин, бюджет не був прийнятий в кінці 1995 року, коли ситуація була аналогічна сьогоднішньої. Тоді також потрібно було підняти рівень стелі державного боргу, а президент-демократ Біл Клінтон відмовився скорочувати видатки бюджету на медичне страхування. Минуло 17 років і ситуація значно не змінилася.

За оцінками експертів кожні добу зупинка основних державних установ буде наносити збиток економіці США в розмірі 300 млн доларів. В обсягах країни це не дуже значна сума. Але, якщо процес прийняття бюджету затягнеться і буде продовжуватися, наприклад, протягом двадцяти одного дня, як це було в 1995 році, зростання ВВП може загальмуватися на 0,9-1,4%. Так що кожен день політичних баталій обійдеться уряду США в «копієчку» і загрожує втратою репутації в очах світових інвесторів.

Поки що Європейські фондові ринки ростуть разом з ф'ючерсами на індекси США. Інвестори налаштовані позитивно, тому що вірять у свідомість сенаторів та адміністрації. Хоча з боку, це схоже на спокій корови перед приходом м'ясника. У 13 з 18 випадків «заморозки» уряду США законодавці досягали консенсусу менше ніж за 10 днів. Так що нас чекає, як мінімум, один тиждень політичних баталій у Вашингтоні. Якщо американські власті зможуть впоратися за пару днів, то економічний ефект буде незначний. Якщо ж бюджетне протистояння затягнеться, це призведе до падіння вартості долара і зростання нафти, золота та іншої сировини. Відповідно, можна очікувати, що в найближчі дні євро і російський рубль виростуть в ціні відносно української гривні.

За матеріалами компанії «Майстер брок»