ua en ru

«Майстер брок»: В Банках України можуть зникнути більше 2 млрд грн коштів НПФ

Фонд гарантування вкладів фізосіб України відмовляється повертати кошти, що належать недержавним пенсійним фондам (НПФ), які є в неплатоспроможних банках.

Про це повідомив голова Ради Асоціації інвестиційного бізнесу Дмитро Леонов. «Зараз Фонд гарантування намагається ухилитися від виплат, зокрема, і в судовому порядку», - повідомляє експерт. Виходячи з діючої на даний момент норми закону, ліквідаційна маса коштів не повинна включати в себе всі гроші, розміщені пенсійними фондами в банківській системі, а саме, залишки на рахунках, депозити в банках.

«Цей факт категорично не влаштовує державний Фонд гарантування», - впевнений Дмитро Леонов. На сьогоднішній день в Україні зареєстровано понад 80 НПФ, з них активно працюють біля 60. На банківських рахунках даних структур міститься близько 2 млрд грн, повідомляє Тетяна Шевкун, що займає посаду виконавчого директора Національної асоціації НПФ України

Приміром, пенсійному фонду «ВСІ» для повернення грошових коштів з власного депозиту, які розміщені у банку, що ліквідується «Таврика», довелося пройти всі судові інстанції України аж до колегії Вищого адміністративного суду, з метою того, щоб підтвердити наявність прав на ці активи.

За матеріалами компанії «Майстер брок»