ua en ru

"Лукойл": Путін доручив "Транснефті" опрацювати питання про постачання нафти в порт Південний в обсязі 9 млн т на рік

Віце-президент "Лукойлу" Валерій Субботін заявив, що прем'єр-міністр Росії Володимир Путін доручив компанії "Транснефть" опрацювати питання про забезпечення постачань нафти в порт Південний в обсязі 9 млн т на рік. Про це пише видання "Комерсант Україна". Надалі вона може поставлятися для переробки на українські і білоруські підприємства, а також в Східну Европу. Як зазначають експерти, такі постачання економічно невигідні. І мова, за їх словами, йде про витіснення з цих стратегічних ринків азербайджанської нафти.
Частина цієї сировини може бути спрямована на Одеський НПЗ, що належить "Лукойлу", зазначив Субботін. У прес-службі "Транснефті" підтвердили, що доручення отримане близько трьох тижнів тому, але відмовилися уточнити подробиці. Джерело в російському Міненерго розповіло, що зараз відпрацьовуються два основні варіанти постачань. "Один сценарій передбачає прокачування по трубопроводу "Дружба" до Брод, а потім в Південний з подальшим експортом морським транспортом. Крім того, вперше розглядається можливість постачань з Новоросійська в Південний з подальшим прокачуванням на Одеський і західноукраїнські НПЗ", - зазначив співбесідник. Але поки розрахунки показують, що обидва маршрути постачань економічно неефективні. Джерело в "Лукойлі" додало, що перспективи завантаження Одеського НПЗ залишаються туманними, оскільки до України набагато вигідніше імпортувати готові нафтопродукти, а не нафту для переробки.
Одеський НПЗ зупинився на ремонт в кінці жовтня 2010 року, оскільки не витримав конкуренції з пільговим імпортом нафтопродуктів з країн Митного союзу, усередині якого постачання нафти не оподатковуються митом. На початку року українські нафтопереробники ініціювали спеціальне розслідування відносно імпорту нафтопродуктів. Компанії наполягали на введенні мит для захисту виробників. Розслідування досі не завершено.