ua en ru

"Лукойл" не чекає обмежень на експорт енергоресурсів із Росії

Голова найбільшої в Росії приватної нафтової компанії "Лукойл" Вагіт Алекперов не вважає, що західні країни введуть санкції на купівлю нафти і газу з РФ, передає Reuters.

Голова найбільшої в Росії приватної нафтової компанії "Лукойл" Вагіт Алекперов не вважає, що західні країни введуть санкції на купівлю нафти і газу з РФ, передає Reuters.

"Світ дуже тісно пов'язаний, і той величезний обсяг виробництва, який сьогодні демонструє РФ - якщо цей обсяг зникне, ціна різко злетить - цього ніхто не буде робити", - сказав він в інтерв'ю каналу Росія 24.

Алекперов, основний акціонер Лукойлу, видобувного понад 90 мільйонів тонн нафти в рік, не чекає, що нинішній знижувальний тренд міжнародних котирувань сировини розгорнеться в бік збільшення ціни:

"Ми не прогнозуємо сьогодні зростання, ми бачимо тренд на зниження та стабілізацію цін".

Алекперов сказав, що якщо раніше компанія верстала свій бюджет, виходячи з ціни 100 дол. за барель, то тепер вона знизила прогноз до 95 дол.

"Тепер нові проекти в США, відкриття в Мексиці, переговори з Іраном - все це фактори, які ведуть до збільшення пропозиції, особливо в Південно-Східній Азії. Тому ми думаємо, що ціна нафти вже не скоро подолає планку в 100-105 дол.".

Алекперов сказав, що через санкції, якими Захід карає Росію за участь в українській кризі, введених в тому числі проти " Лукойла", компанія відклала ухвалення стратегії на 2015 рік.

"Ми хочемо зрозуміти ті проблеми, які виникли в нафтовій промисловості Росії. Наскільки відкрито доступ до капіталу, наскільки жорстко обмежений доступ до технологій, адже 25-30 відсотків нафти на старих родовищах видобувається з використанням нових технологій".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що США c 12 вересня розширили санкційний список проти Росії. Зокрема, США заборонили експорт товарів і технологій для компанії "Лукойл".

З ранку 12 вересня набули чинності нові санкції ЄС.