ua en ru

"Лукойл" не веде переговори про продаж Одеського НПЗ (доповнення)

НК "Лукойл" не веде переговори про продаж Одеського НПЗ, повідомив журналістам президент компанії Вагит Алекперов. "Ми ведемо переговори про процесинг, про продаж - поки ні", - сказав він.
За його словами, нинішня ситуація в Україні не стимулює розвиток нафтопереробки і на місцевому ринку переважає імпортна продукція. У зв'язку з ситуацією із заводом "Лукойл", за словами голови компанії, розглядає цілий ряд варіантів дій, але при цьому сподівається на підтримку уряду України. "Ми готові поставляти нафту за системою "Транснефті" на одеський НПЗ, але при цьому потрібно рішення українського уряду", - сказав він.
Як заявив журналістам 20 жовтня ц.р. в Москві віце-президент "Лукойлу" Геннадій Федотов, компанія вивчає можливість продажу Одеського НПЗ. Він також відзначив тоді, що вже є претенденти на його придбання.
Нагадаємо, "Лукойл" зупинив роботу Одеського НПЗ на плановий ремонт в жовтні 2010 р. - на декілька місяців раніше наміченого терміну. Компанія пояснювала своє рішення низькою рентабельністю і несприятливою кон'юнктурою українського ринку. Завод досі не введений в експлуатацію після зупинки. При цьому влада України неодноразово заявляла про зацікавленість в роботі заводу і виражали намір допомогти НК "Лукойл" із запуском Одеського НПЗ.
Одеський НПЗ потужністю близько 2,8 млн т нафти збільшив збиток за 2010 р. Він виріс в порівнянні з 2009 р. на третину - до 763,34 млн грн (по сьогоднішньому курсу приблизно 95,4 млн дол.).