ua en ru

"Карпатнафтохім" зупинив свою діяльність через ситуацію в Україні

Через ситуацію в Україні зупинено завод "Лукойла" "Карпатнафтохім". Про це повідомив РБК керівник прес-служби компанії Дмитро Долгов.

Через ситуацію в Україні зупинено завод "Лукойла" "Карпатнафтохім". Про це повідомив РБК керівник прес-служби компанії Дмитро Долгов. Також він зазначив, що припинений переговорний процес з урядом України щодо висновку підприємства на беззбитковий рівень.

Щодо ситуації на АЗС "Лукойлу" в Україні представник компанії зазначив, що вона знаходиться "в колишньому режимі" і "поки що перебоїв з постачанням немає". Однак, за його словами, перебої можуть виникнути в разі, якщо в країні буде введено надзвичайний стан.

19 лютого 2014 р. віце-президент "Лукойлу" Леонід Федун зазначав, що домовленості з українського заводу "Карпатнафтохім" не виконуються через політичну ситуацію в Україні.

Він пояснив, що за рекомендацією аудиторів компанія списала у своїй фінансовій звітності за 2013 р. 411 млн дол. по "Карпатнафтохіму". За словами Федуна, не працюють "дорожні карти", які затверджувалися з українською стороною, зокрема транспорт, доступ до сировини та ін. "Ми стали заручниками політичної ситуації в країні", - зазначив Федун. Він висловив надію, що заворушення на Україні припиняться, економіка цієї країни запрацює і все налагодиться.

У презентації "Лукойлу" зазначалося, що політична нестабільність і заворушення на Україні призвели до призупинення переговорів з владою щодо зниження тарифів. Формування нового уряду країни дозволить, зокрема, відновити переговори щодо зниження залізничних тарифів і тарифів на тепло.

Компанія у своєму звіті за US GAAP за 2013 р. повідомила, що чистий прибуток негативний вплив в розмірі 2,449 млрд дол. надали негрошові збитки від списання активів Південно-Хильчуюського родовища, проектів в Західній Африці, заводів "Карпатнафтохім" і ISAB, ТОВ "Лукойл-Экоэнерго" та інших активів.

Нагадаємо, виробництво етилену, поліетилену, вінілхлориду, каустичної соди, хлору та суспензійного ПВХ було припинено у вересні 2012 р. у зв'язку з несприятливою ситуацією на ринку нафтохімічної продукції. У квітні 2013 р. Кабінет міністрів України "Лукойл" підписали меморандум про реалізацію низки заходів для виведення підприємства на рентабельний рівень виробництва. У вересні 2013 р. на "Карпатнафтохімі" було відновлено виробництво поліетилену.

ТОВ "Карпатнафтохім" - одне з найбільших підприємств нафтохімічного комплексу України. Компанія - єдиний виробник суспензійного полівінілхлориду. В даний час підприємство здатне щорічно виробляти 300 тис. тонн полівінілхлориду, 200 тис. т каустичної соди, близько 180 тис. т хлору, а також 250 тис. т етилену і 100 тис. т поліетилену.

"Лукойл" - одна з найбільших незалежних нафтових компаній в РФ. Видобуток нафти компанії в 2013 р. виріс на 1,1% - до 90,807 млн т, газу - на 2,3% - до 20,4 млрд куб. м. Чистий прибуток "Лукойлу" по US GAAP в 2013 р. знизилася на 30% - до 7,627 млрд дол., виручка збільшилася на 1,6% - до 141,452 млрд дол.