ua en ru

"Карпатнафтохім" отримав дозвіл на розвідку родовища солі в Карпатах

Після кількох спроб завод "Карпатнафтохім", що входить до складу російської компанії "Лукойл", отримав дозвіл депутатів Івано-Франківської обласної ради на проведення геологічної та геофізичної розвідки Верхньострутинського родовища кам'яної солі, повідомляє радіо "Свобода".

На попередній сесії обласної влади пікетували представники сіл, біля яких плануються такі дослідження. На цю сесію вони також приїхали.

За словами депутата Рожнятівської районної ради Романа Павліва, громади п'яти сіл протестують, бо з ними ніхто не радився і не питав дозволу на початок розвідок. Люди побоюються, що видобуток солі може нанести шкоди довкіллю. Вони вимагають підписання відповідних договорів між громадами і підприємством.

Генеральний директор ТОВ "Карпатнафтохім" Сергій Чмихалов наголосив, що наразі йдеться не про промисловий видобуток, а лише про геологічне вивчення. При цьому запевнив, що роботи проводитимуться за межами сіл Верхній Струтин і Ясиновець, і компанія страхові ризики бере на себе. А в разі позитивних результатів досліджень підприємство надасть в регіон великі інвестиції.

Голова обласної держадміністрації Михайло Вишиванюк закликав "не змішувати політику з економікою". "Останнє слово - безпечне чи ні таке виробництво - повинно бути за науковцями", - сказав він.

Депутати таки надали дозвіл підприємству на проведення геологічної розвідки, однак залишили за собою право контролювати цей процес.