ua en ru

"Індар" повністю виконав постачання в МОЗ препарату для лікування туберкульозу

"Індар" виконав постачання в МОЗ України препарату для лікування туберкульозу - циклосерину. Міністерство охорони здоров'я отримало весь обсяг, передбачений тендерним договором, повідомляє прес-служба компанії.

Згідно з повідомленням, завдяки "Індару", держава змогла заощадити близько 11 мільйонів гривень. У 2013 році на тендері в рамках держзакупівель для МОЗ України фармацевтична компанія запропонувала протитуберкульозний препарат циклосерин по 6 гривень за таблетку. Для порівняння: в минулому році аналогічний препарат коштував понад 8,5 гривень (тоді "Індар" в тендері участі не брав).

"На зекономлені 11 мільйонів гривень можна забезпечити повним курсом лікування (3 місяці) 5 тисяч пацієнтів. Це серйозна цифра, адже тільки в Україні туберкульоз щорічно забирає 7,5 тисяч життів. А щогодини вперше виявляється новий хворий на туберкульоз", - наголошується в повідомленні.

Циклосерин є резервним протитуберкульозним препаратом, тобто призначається хворим хронічними формами туберкульозу, у яких раніше застосовувалися основні препарати перестали надавати ефект. Циклосерин можна також поєднувати з основними препаратами для попередження розвитку резистентності (стійкості до препарату) мікобактерій. Щоб зробити більш доступною протитуберкульозну терапію і спростити доступ до циклосерину, фармацевтичне підприємство "Індар" приступив до локалізації виробництва цього соціально значущого препарату. Таким чином, життєво необхідним ефективним ліками держава зможе забезпечити більш широке коло пацієнтів.

За даними бюро ВООЗ, в Україні всього 60 % хворих успішно завершують курс лікування. В Українському Товаристві Червоного Хреста наводять такі цифри: кожен день близько 90 українців захворюють на туберкульоз, а 27 осіб - помирають. При цьому в групу ризику потрапляють всі.

"Пора розвіювати міф про те, що такий діагноз найчастіше ставлять бомжам і людям з неблагополучних сімей. Звичайно, є своя соціальна і медична підгрунтя, але туберкульоз сьогодні хворіє цілком працездатна частина населення - люди від 18 до 45 років, рідше - діти", - зазначає заступник головного лікаря Центрального протитуберкульозного диспансеру Києва Мирослава Сергєєва. І хоча ВООЗ констатує незначне поліпшення ситуації - в останні роки смертність від туберкульозу трохи знизилася - ситуація, як і раніше, залишається дуже серйозною.