ua en ru

"Індар" передав Маріуполю інсулін в якості гуманітарної допомоги

На міських складах Маріуполя закінчився необхідний 3-місячний запас медикаментів для хворих на цукровий діабет. Про це повідомив головний ендокринолог Маріуполя Павло Лихоносов.

За його словами, через ситуацію на сході країни були припинені тендери МОЗ на закупівлю інсулінів для регіону.

"У 2014 році МОЗ не провів жодного тендеру. У лікарнях Маріуполя запаси інсуліну вже закінчилися, а нові партії з Донецька надходять нерегулярно. За останньою заявкою інсулінів прибуло лише 20% від необхідної кількості", - зазначив Лихоносов.

Головний ендокринолог Маріуполя підкреслив, що був змушений безпосередньо звернутися до виробників препаратів, які погодилися надати інсулін в якості гуманітарної допомоги.

"З п'яти виробників відгукнулися чотири. Першим допомогу надав вітчизняний виробник інсулінів "Індар", передавши Маріуполю картриджних інсулінів на 150 тисяч гривень", - повідомив Ліхоносов.

Незважаючи на це, додав він, препаратів в регіоні катастрофічно не вистачає.

"Медикаменти розходяться вже в перший тиждень після отримання. Тільки інсулінозалежних пацієнтів в Маріуполі - 2,5 тисячі. Інсуліни по області розподіляє Донецьк. В обласному управлінні охорони здоров'я пообіцяли, що нова партія скоро прибуде. Але дату не уточнили", - сказав Ліхоносов.

При цьому він зазначив, що ліків немає не тільки для хворих цукровим діабетом, але і для пацієнтів з туберкульозом, СНІДом, онкозахворюваннями. Перебої з постачанням препаратів спостерігаються в Маріуполі, Донецьку, Краматорську та Слов'янську.