ua en ru

"Газпром" обрав Швейцарію для реєстрації холдингів, що об'єднують зарубіжні активи

Плани "Газпрому" створити два холдинги для керування європейськими активами, щоб відокремити трейдинг від логістики, знаходять реальні контури. З декількох вірогідних місць прописки своїх "дочок" монополіст, як і очікувалося, вибрав Швейцарію, що не входить в Євросоюз. Ця маніпуляція компанії не тільки дозволить захистити свої інтереси в Європі, але і поліпшить її фінансове положення, упевнені аналітики.

"Газпром" вибрав юрисдикцію Швейцарії для реєстрації холдингових компаній, об'єднуючих зарубіжні активи компанії по логістиці і трейдингу. "Газпром", роздумуючи про місце реєстрації, вибирав між Великобританією, Швейцарією і Люксембургом. Перевага Швейцарії віддана, оскільки країна має очевидну політичну перевагу - не є членом ЄС. Значить, холдингові компанії будуть недоступні для дій Єврокомісії, яка з початку вересня веде антимонопольне розслідування проти "Газпрому". Разом з тим в газовому концерні дано доручення пропрацювати можливість розміщення холдингових компаній в Росії, повідомило агентству одне з джерел. Ця ідея, втім, не нова: цього року "Газпром експорт" вже збирався створити в Росії власну "дочку", яка б займалася зберіганням газу на території Австрії.

Зараз газ на європейський ринок поставляє "дочка" російського монополіста "Газпром експорт", якій належить 100% Gazprom Germania. Німецька компанія, у свою чергу, володіє різними європейськими активами. Серед них британська Gazprom Marketing & Trading Ltd, швейцарський трейдер Gazprom Schweiz AG, а також долі в Wingas і Wintershall Erdgas Handelshaus GMBH. В кінці вересня правління "Газпрому" схвалила пропозиція про реструктуризацію європейських активів, необхідне для того, щоб обійти Третій енергопакет.

Читайте також: "Газпром" чекає збільшення обсягів споживання газу через холодну зиму