ua en ru

"Газпром" бачить серйозні ризики для постачань до Європи, якщо Україна не закачає в ПСГ встановлений обсяг газу

ВАТ "Газпром" бачить серйозні ризики для постачань газу до Європи майбутньої зими, якщо Україна не прийме заходів із закачування газу в підземні сховища газу (ПСГ) у встановленому обсязі. Про це заявив глава правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер під час зустрічі з віце-прем'єр-міністром України Юрієм Бойко в Москві

ВАТ "Газпром" бачить серйозні ризики для постачань газу до Європи майбутньої зими, якщо Україна не прийме заходів із закачування газу в підземні сховища газу (ПСГ) у встановленому обсязі. Про це заявив глава правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер під час зустрічі з віце-прем'єр-міністром України Юрієм Бойко в Москві, повідомляє прес-служба "Газпрому".

У ході переговорів було відзначено, що для виконання українською компанією зобов'язань щодо безперебійного транзиту російського газу до Європи в ПСГ України до початку осінньо-зимового сезону повинно знаходитися більше 19 млрд куб. м газу, тоді як наразі, за інформацією "Газпрому", запаси газу в сховищах складають 7,5 млрд куб. м.

На зустрічі також йшлося про те, що додатковим фінансовим ресурсом для закачування "Нафтогазом України" газу в ПСГ став авансовий платіж "Газпрому" за транзит газу в розмірі 1 млрд дол., рішення про надання якого було прийнято 26 червня 2013 р.

Відзначимо 28 червня 2013 р. на прес-конференції за підсумками року Міллер сказав: "Зараз ми газ не закачуємо і закачувати його в ПСГ України не будемо", додавши, що у "Газпрому" є суто негативний досвід із закачування газу в ПСГ України.

Нагадаємо, 26 червня 2013 стало відомо, що "Газпром" надасть "Нафтогазу України" аванс за транзит у розмірі 1 млрд дол Загальна сума авансових платежів за транзит газу з початку 2012 р. складає 5,15 млрд дол. За попередніми розрахунками , залишку цієї суми достатньо для оплати транзиту російського газу по території України до початку 2015 р., відзначають в "Газпромі".

Щоб забезпечити безперебійний транзит російського газу на експорт, Україні важливо заповнити ПСГ. Раніше Едуард Ставицький зазначив, що до початку опалювального сезону в сховищах буде перебувати лише 14-16 млрд кубометрів газу, тоді як у минулому році було закачано 21 млрд кубометрів палива. Ще 5-6 млрд кубометрів газу НАК "Нафтогаз України" зазвичай закачувала для підстраховки споживачів з ЄС на випадок холодної зими. Тепер у компанії відмовилися від такої практики - паливом ПСГ повинні заповнити "Газпром" і покупців його газу.

Невирішеною залишається ще одна проблема - "Газпром" відмовляється відвантажувати газ RWE навіть на території Словаччини, не кажучи вже про Україну. У монополії наполягають на тому, що паливо повинно бути прийнято на кордоні з Австрією.

У RWE залишається також можливість домогтися відвантаження газу в Україні через суд, вважають експерти. У європейських компаній вже є досвід виграшу судових розглядів з "Газпромом".

Варто відзначити також, що "Газпром" До 2015 р. планує збільшити потужності підземних сховищ газу за кордоном на 400 млн т. Нагадаємо, на території Нідерландів створюється нове ПСГ "Бергермеер". Як повідомлялося раніше, "Газпром" зобов'язався поставити буферний газ для сховища в обмін на право доступу до 1,9 млрд куб. м його активного об'єму. Початок комерційної експлуатації ПСГ заплановано на 2014

Також "Газпром" проводить техніко-економічну оцінку можливості участі у спільних проектах на території Великобританії (Солтфлітбі), Чехії (Дамборжіце), Франції, Румунії, Бельгії, Словаччини, Греції, Угорщини і Туреччини.

З метою підвищення надійності поставок газу за експортними контрактами "Газпром" використовує потужності ПСГ на території європейських країн: Австрії; Великобританії; Німеччини; Сербії; Латвії та ін З 2006 р. по 2011 р. потужності Газпрому зі зберігання газу в Європі зросли з 1 , 4 до 3,01 млрд куб. м, а добова продуктивність - з 18,2 до 35,7 млн куб. м.