ua en ru

"Газпром" повернув RWE 1,5 млрд дол. авансових платежів за 2010-2013 рр

ВАТ "Газпром" повернуло RWE 1,5 млрд дол. авансових платежів, внесених німецькою компанією за російський газ за період з травня 2010 р. по травень 2013 р., повідомили РБК в ВАТ "Газпромекспорт".

У червні 2013 р. міжнародний арбітражний трибунал у Відні підтримав німецьку енергокомпанію RWE в ціновій суперечці з російським "Газпромом". Відразу після цього заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв відзначав, що ретроактивні платежі за результатами поточних переговорів про перегляд ціни на газ з європейськими партнерами не перевищать 800-900 млн дол.

Однак за рішенням суду ретроактивная коригування цін на користь німецькій RWE за три роки повинна була скласти 1,5 млрд дол. Також арбітраж підтримав вимогу RWE переглянути контрактну формулу ціни у бік ринкових спотових цін на газ.

На початку 2012 р. "Газпром" повідомив, що має намір скоригувати в бік зниження ціни по ряду контрактів з деякими європейськими компаніями. Серед перших одержувачів знижки виявилися французька компанія GDF Suez, німецька Wingas, словацька SPP, італійська Sinergie Italiane, австрійська Econgas і турецька Botas. Згодом знижки були надані також італійської ENI і німецького концерну E.On.

В I кварталі 2013 р. концерн повернув європейським споживачам 23 млрд руб. ретроактивних платежів. У 2012 р. повернення авансових платежів "Газпрому" за переглянутими європейським газовим контрактам склав 68 млрд руб.