ua en ru

"Газпром" затвердив зростання інвестпрограми на 2011 р. на 56% - до 39,4 млрд дол.

Рада директорів "Газпрому" затвердив зростання інвестиційної програми компанії на 2011 р. на 56% - з 817 млрд руб. до 1,2765 трлн руб. (39,4 млрд дол.). Про це говориться в повідомленні "Газпрому".
Відповідно до нової редакції програми, обсяг капітальних вкладень складе 1,1867 трлн руб. (зростання на 456,85 млрд руб. в порівнянні з інвестпрограми, затвердженої в листопаді 2010 р.), з них витрати на капітальне будівництво - 1,15 трлн руб. (зростання на 422,75 млрд руб.), на придбання у власність "Газпрому" необоротних активів - 36,69 млрд руб. (зростання на 34,1 млрд руб.). Обсяг довгострокових фінансових вкладень складе 89,76 млрд руб., що на 3,26 млрд руб. більше, ніж було заплановано раніше.
Уточнення параметрів інвестиційної програми на 2011 р. обумовлено, головним чином, необхідністю збільшення обсягів інвестицій в ключові проекти в області видобутку, транспортування, підземного зберігання газу, пояснили в компанії. При цьому особливу увагу приділено проектів створення нових газових центрів на Ямалі, у Східному Сибіру і на Далекому Сході.
Також рада директорів затвердила бюджет (фінансовий план), програму оптимізації (скорочення) витрат компанії на 2011 р. в новій редакції. Новий бюджет на 2011 р. передбачає загальний обсяг доходів і надходжень в обсязі 4,3308 трлн руб., зобов'язань, витрат та інвестицій - 4,811 трлн руб. Розмір зовнішніх фінансових запозичень визначено в обсязі 150 млрд руб., що на 60 млрд руб. більше порівняно з бюджетом, затвердженим в листопаді 2010 р. Збільшення обсягу запозичень обумовлене необхідністю як фінансування поточної інвестиційної програми, так і рефінансування раніше залучених позик, відзначають у компанії. При цьому відносні коефіцієнти боргового навантаження залишаться на комфортному для "Газпрому" рівні: зокрема, коефіцієнт загальний борг/EBITDA, імовірно, складе 0,8. Профіцит (з урахуванням залишку коштів на початок 2011 р.) складе 0,5 млрд руб. Програма оптимізації (скорочення) витрат на 2011р. в новій редакції передбачає заходи, спрямовані на оптимізацію (скорочення) витрат, загальний ефект від яких повинен скласти 19,6 млрд руб. Уточнення параметрів бюджету обумовлено зміною обсягів і цін реалізації газу "Газпрому", а також макроекономічних показників, повідомляє "Газпром".
Нагадаємо, у середині вересня правління "Газпрому" погодив збільшення інвестпрограми компанії на 2011 р. з 816 млрд руб. до 1,2 трлн руб. Про плани збільшити інвестиційну програму на 2011-2013 роках приблизно до 1,2 трлн руб. у рік Газпром повідомляв ще в кінці серпня 2011 р.
В "Газпромі" зазначили, що, відповідно до інвестпрограми в новій редакції, збільшені капітальні вкладення в облаштування Бованенківського і Киринського родовищ. Передбачається зростання інвестицій в ключові газотранспортні проекти, зокрема в будівництво систем магістральних газопроводів Бованенково - Ухта і Ухта - Торжок, а також газотранспортної системи Сахалін - Хабаровськ - Владивосток і газопроводу від берегового технологічного комплексу (БТК) Киринського родовища до головної компресорної станції (ГКС) "Сахалін". Інвестиції планується збільшити в будівництво газопроводів Грязовець - Виборг, Лагодження - Грязовець, Джубга - Лазаревське - Сочі. Інвестпрограми передбачено зростання інвестицій в забезпечення проходження пікових навантажень осінньо-зимових періодів 2011-2012 рр. і 2012-2013 рр. по об'єктах видобутку і транспортування газу, а також у розвиток системи підземного зберігання газу. Крім того, капітальні вкладення будуть збільшені в реалізацію проекту "Галузева інтегрована інформаційно-керуюча система". Також інвестпрограма на 2011 р. в новій редакції припускає зростання витрат на придбання у власність необоротних активів у зв'язку з придбанням майна "РУСІА Петролеум".
Основними пріоритетами витрат на капітальне будівництво в області видобутку залишаються облаштування Бованенківського родовища, апт-альбских відкладень Ныдинского ділянки Ведмежого газоконденсатного родовища (ГКР), ачимівських покладів Уренгойського нафтогазоконденсатного родовища (НГКР) та інших родовищ.
У транспортуванні основними пріоритетами є: будівництво систем магістральних газопроводів Бованенково - Ухта і Ухта - Торжок, газопроводів Грязовець - Виборг, Лагодження - Грязовець, СРТО - Торжок. Серед ключових проектів в рамках реалізації Східної газової програми залишаються будівництво ГТС Сахалін - Хабаровськ - Владивосток, газопроводу від БТК Киринського родовища до ДКЗ "Сахалін", облаштування Кшукского, Нижнє-Квакчикского і Киринського родовищ.
В рамках програми передбачено кошти на реалізацію проектів "Газпрому" в рамках затвердженої урядом РФ програми будівництва олімпійських об'єктів і розвитку р. Сочі як гірськокліматичного курорту. Пріоритети плану довгострокових фінансових вкладень на 2011 р. - це, зокрема, участь Газпрому у проектах освоєння Штокманівського і Прирозломного родовищ, будівництва газопроводів "Північний потік" і "Південний потік", а також проекти в сфері електроенергетики, у тому числі по спорудженню Адлерскої ТЕС.