ua en ru

"Газпром" вирішив відкласти позов до "Нафтогазу" у Стокгольмський арбітраж, - Міллер

ВАТ "Газпром" вирішило відкласти позов до Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" до Стокгольмського арбітражу.

ВАТ "Газпром" вирішило відкласти позов до Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" до Стокгольмського арбітражу. Про це журналістам заявив глава "Газпрому" Олексій Міллер, заяву якого РБК-Україна передала прес-служба "Газпрому".

"Одночасно з рішенням про відстрочення введення режиму передоплати до 9 червня "Газпром" прийняв рішення не подавати позов на НАК "Нафтогаз України" до Стокгольмського арбітражу протягом цього часу", - сказав Міллер.

Нагадаємо, "Газпром" переніс режим передоплати за газ для України із 2 на 9 червня.

"Україна заплатила перший транш за постачання газу. Сьогодні на рахунок "Газпрому" надійшло 786 млн доларів. Ми вітаємо початок погашення боргу Україною і переносимо режим передоплати на 9 червня. Введення режиму передоплати залежатиме від погашення в повному обсязі боргу за поставлений до 1 квітня газ в обсязі 2 млрд 237 млн​​, частина якого сьогодні була оплачена, і від прогресу у платежах за постачання квітня і травня. Оплата за травень має бути проведена до 9 червня", - заявив Міллер.

30 травня "Нафтогаз" перерахував "Газпрому" 786,366 млн дол. за газ, імпортований у лютому-березні 2014 р., повністю сплативши поставки природного газу в Україну за I квартал 2014 р. за ціною 268,5 дол. за тис. куб. м, яка не заперечується "Нафтогазом".

Із квітня 2014 р. "Газпром" підвищив ціну на газ для "Нафтогазу" із 268,5 дол. за тис. куб. м до 485 дол. за тис. куб. м. "Нафтогаз" із цим підвищенням не згоден.

Україна збиралася 30 травня подати позов до російської компанії "Газпром" до Стокгольмського арбітражу, щоб оскаржити підвищення ціни на газ.