ua en ru

"Газпром" розглядає варіанти партнерства з французькими GdF Suez і EdF, - Медведєв

ВАТ "Газпром" вивчає варіанти партнерства з французькими комунально-енергетичними компаніями GdF Suez і Electricite de France (EdF) за моделлю співпраці з німецькою RWE AG. Про це в інтерв'ю французьким ЗМІ повідомив заступник голови правління ВАТ "Газпром", генеральний директор ТОВ "Газпром експорт" Олександр Медведєв, передає Reuters.
"Це питання порушувалося в дискусіях з нашими партнерами EDF і GDF Suez, але ми не маємо наміру гнатися за двома зайцями одночасно, - заявив він. - Спочатку ми розраховуємо створити модель співпраці з RWE, а потім подивимося, чи можливо її перенести на стосунки з іншими нашими партнерами. Положення про еклюзівності переговорів з RWE не поширюється на Францію. Тому ми можемо вести паралельні переговори з нашими французькими партнерами ".
Нагадаємо, 14 липня 2011р. Газпром і RWE підписали меморандум про взаєморозуміння щодо стратегічного співробітництва в європейському генеруючому секторі. Меморандум передбачає проведення ексклюзивних переговорів протягом трьох місяців про створення спільного підприємства, яке об'єднає газові та вугільні електростанції в декількох країнах Європи.
У передбачуване СП з RWE можуть увійти існуючі або нові електростанції, що працюють на природному газі та вугіллі, у Німеччині, Великобританії і країнах Бенілюксу (Бельгія, Нідерланди та Люксембург).
GdF Suez - одне з найбільших енергетичних підприємств Європи, утворено в 2008р. в результаті злиття компаній Gaz de France і Suez. Французька держава володіє 35,9% акцій концерну.
Electricite de France - найбільша в Європі електроенергетична компанія, контролюється французьким державою. EdF управляє генеруючими активами в Європі і Північній Америці, в тому числі 58 ядерними реакторами у Франції.Компанія також оперує газорозподільними, електромережних активами в Європі. У червні 2010р. EdF і російський Газпром підписали меморандум про входження французької групи в газопровідний проект "Південний потік".
RWE AG - одна з провідних німецьких компаній у сфері виробництва і продажів електроенергії та природного газу. Запаси природного газу RWE в даний час складають 179 400 000 000 куб. м.
ВАТ "Газпром" - газотранспортна і газовидобувна монополія РФ. Статутний капітал концерну складає 118 млрд 367 млн 564,5 тис. руб.Він розділений на 23 млрд 673 млн 512,9 тис. звичайних акцій номіналом 5 руб. Більше 50% акцій Газпрому належить державі.