ua en ru

"Газпром" продовжить розробку газопроводу "Ямал-Європа-2" в 2013 р

ВАТ "Газпром" завершить розробку техніко-економічного обгрунтування (ТЕО) проекту "Ямал-Європа-2" до кінця 2013 р. і розраховує підписати перші угоди з партнерами. Про це повідомив сьогодні на прес-конференції за підсумками річних загальних зборів акціонерів "Газпрому" Олексій Міллер.

Він додав, що "Газпром" розраховує до кінця поточного року досягти перших юридично зобов'язуючих домовленостей з учасниками проекту.

"Проект "Ямал-Європа-2" дуже нам цікавий", - підкреслив Міллер.

Він пояснив, що експортний напрям через територію Білорусії є для РФ "самим економічно ефективним" для постачань газу до Європи, оскільки "Газпром" є 100%-ним власником "Белтрансгазу". А газопровід, що проходить по Білорусії, виходить на кордон з Польщею.

Глава "Газпрому" зазначив, що проект "Ямал-Європа-2" більш ніж реалістичний. Він нагадав, що між Росією і Польщею підписано угоду за проектом "Ямал-Європа", що включає дві нитки газопроводу "Ямал-Європа-1" і "Ямал-Європа-2".

"Ця угода не просто підписана - вона чинна", - підкреслив Міллер.

Нагадаємо, 19 квітня 2013 р., прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск відправив у відставку міністра державної скарбниці Миколая Будзановскі через підписання газового меморандуму між польською компанією EuRoPol Gaz і російським "Газпромом" у справі другої гілки ямальского газопроводу в обхід України.