ua en ru

"Газпром" пропонував викупити українську ГТС за 4 млрд дол., - джерело

З боку "Газпрому" надходила пропозиція викупити українську ГТС за 4 млрд дол.., проте українська сторона відмовилася вести переговори про продаж. Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна" з посиланням на власне джерело в Адміністрації Президента.
Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко заявив 13 січня, що головною розбіжністю в ході переговорів про створення консорціуму з управління українською ГТС і зниження ціни газу є відмова Росії гарантувати обсяги прокачування. Труднощі виникають також в питанні створення консорціуму.
"Наша пропозиція - консорціум, в якому частка Україні становитиме 34%, Росії та європейських партнерів - 33%", - повідомив співрозмовник видання в адміністрації президента (АП) України. "Росія ж наполягає як мінімум на 50-відсотковій частці" Газпрому", - пояснює джерело в Міненерговугілля. За словами співрозмовника видання в АП, з боку монополії навіть надходила пропозиція викупити ГТС за 4 млрд дол., проте українська сторона відмовилася вести переговори про продаж.
Співрозмовник в Міненерговугілля говорить, що переговори зайшли в глухий кут, і "поки Україні готується до скорочення поставок газу з Росії на 25 млрд кубометрів на рік". "В майбутньому ми повинні вийти на те, щоб купувати в Росії всього 8 млрд кубометрів газу на рік. У цьому році ми хочемо закупити лише 27 млрд кубометрів", - пояснив співрозмовник. В "Газпромі" хід переговорів не коментують.
У п'ятницю Юрій Бойко заявив, що цього літа повинні початися закупівлі на спотовому європейському ринку. "Сьогодні вранці у мене відбулася розмова з комісаром Єврокомісії з енергетичних питань Гюнтером Оттінгером, і я в черговий раз отримав підтвердження, що у нас буде відповідна підтримка в Європі", - сказав міністр. Директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич відзначає, що влітку 2011 року, коли російський газ для України коштував 350 дол. за тисячу кубометрів, ціни на європейському спотовому ринку коливалися в межах 150-500 дол. за тисячу кубометрів. За словами головного інвестстратегії ФГ БКС Максима Шеїна, українська система може працювати і на прийом палива з країн Євросоюзу. Україна почала переговори про постачання газу з Туреччиною, пояснив Бойко. Планується також побудувати спільно з Shell три заводи по газифікації вугілля загальною потужністю 10 млрд кубометрів газу на рік. Скорочення споживання газу в першу чергу відбудеться за рахунок відмови компанії Ostchem Дмитра Фірташа від його покупки в Росії, повідомило джерело видання в Міненерговугілля. За його словами, цього року з 33 млрд кубометрів газу, за який Україна повинна буде заплатити Росії, "Нафтогаз" повинен буде придбати лише 27 млрд кубометрів, а 6 млрд кубометрів - Ostchem.
Цілком ймовірно, що ситуація буде розглядатися у міжнародному арбітражі."Опротестовувати контракти першими ми не збираємося", - заявили в АП. Але Дмитро Марунич впевнений, що домогтися зниження обсягу закупівель без суду буде проблематично, тому що Україні за угодами 2009 року зобов'язані сплачувати 33 млрд кубометрів газу на рік. "У" Газпрому "є шанси домогтися оплати цих обсягів, і попередній досвід свідчить: монополія обов'язково звернеться в арбітраж, щоб змусити Україна їх купити. Принаймні, так вони вчинили з грецькими трейдерами, які не змогли виконати контракти за обсягом закупівель", - говорить експерт.
Якщо "Газпром" першим подасть позов, Україна зможе виставити зустрічний або навіть в ході затіяного російською монополією розгляду домогтися розриву угод, вважає партнер компанії "Правові партнери" Андрій Доманський."Але той, хто першим подасть в суд, буде виглядати менш правим в очах Євросоюзу, для якого важливі стабільність поставок і відсутність конфліктів", - говорить член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима. Черговий раунд газових переговорів повинен початися в найближчий вівторок.
Нагадаємо, що глава "Газпрому" Олексій Міллер раніше заявляв, що оцінює ГТС в 20 млрд дол. Крім того, він висловлював припущення, що українська ГТС може в 2012 р. впасти в ціні. Екс-прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила, що оцінює вартість української ГТС до 200 млрд євро.