ua en ru

"Газпром" практично закінчив переговори з європейськими партнерами щодо коригування ціни поставок газу

ВАТ "Газпром" практично закінчило переговори зі своїми європейськими партнерами щодо коригування ціни поставок газу. Про це сьогодні на прес-конференції в Москві повідомив заступник голови правління Газпрому Олександр Медведєв.

Переговори з E.On, RWE та польської PGNiG знаходяться на фінальної стадії. "З E.On ми дуже близькі до завершення переговорів, з RWE Ruhrgas, думаю, результати будуть не за горами. І з PGNiG у нас відбулися зустрічі з новими керівниками компанії, ми дали доручення експертам закінчити переговорний процес до кінця чемпіонату Європи (з футболу ), в якому вже не беруть участь ні Польща, ні Росія, і можна буде зосередитися на переговорному процесі", - сказав він.

Зазначимо, що на початку 2012 р. "Газпром" вів судові розгляди з приводу контрактних цін на газ для німецьких RWE і E.On. Раніше Медведєв повідомляв, що для ряду інших європейських партнерів Газпром в 2012 р. знизив контрактні ціни на газ в середньому на 10%. Компанія пішла на поступки за підсумками переговорів з рядом найбільших європейських клієнтів, у тому числі французькою GDF Suez, німецькою Wingas, словацькою SPP і турецькою Botas. Також ціни були скориговані для італійської Sinergie Italiane і австрійської Econgas. Яку конкретно знижку отримав кожен з клієнтів "Газпрому" невідомо.

У свою чергу, польська PGNiG розповсюдила повідомлення про подачу позову проти "Газпрому" і "Газпром експорту" в Стокгольмський арбітражний трибунал з приводу цін на газ. PGNiG вимагає змінити цінові умови довгострокового контракту на поставку газу від 25 вересня 1996 р. між PGNiG і "Газпромом". Польська компанія не наводила деталі позову, посилаючись на характер арбітражних процедур і положення про конфіденційність.

Влітку 2011 р. E.On ініціював арбітражний розгляд з "Газпромом" з метою вирішити тривалу суперечку навколо зміни контрактної ціни на газ. Рентабельність оптового газового бізнесу E.On сильно постраждала в останні роки через те, що компанія закуповує російський газ за довгостроковими контрактами, в яких формула ціни історично прив'язана до вартості нафти і нафтопродуктів. E.On і інші європейські покупці, пов'язані довгостроковими контрактами з "Газпромом", змушені закуповувати газ за цінами, корелюючими з високими цінами на нафту, а продавати кінцевим споживачам набагато дешевше.

"Газпром" - газотранспортна і газовидобувна монополія РФ. Статутний капітал концерну складає 118 млрд 367 млн ​​564,5 тис. руб. Більше 50% акцій "Газпрому" належать державі. За міжнародними стандартами PRMS доведені і ймовірні запаси вуглеводнів групи "Газпром" оцінені в 28,7 млрд тонн умовного палива, їх вартість - в 269,6 млрд дол. У 2011р. Газпром збільшив видобуток газу на 1% - до 513 млрд куб. м, експорт в далеке зарубіжжя - на 8,1% - до 150 млрд. Чистий прибуток "Газпрому" за міжнародними стандартами фінансової звітності за 2011 р. виріс на 34,5% і склав 1 трлн 342 млрд руб.

RWE AG - одна з провідних німецьких компаній у сфері виробництва і продажів електроенергії та природного газу. Запаси природного газу RWE в даний час складають 179,4 млрд куб. м. Штат компанії налічує більше 70 тис. співробітників.

Німецька компанія E.On є найбільшим у Європі приватним електроенергетичним і газовим концерном. Концерн співпрацює з ВАТ "Газпром" в проекті газопроводу Nord Stream ("Північний потік"). Для його реалізації "Газпром", німецькі E.On і BASF створили в грудні 2005 р. компанію - оператора будівництва газопроводу Nord Stream AG. Обсяг продажів E.On у I кварталі 2012 р. виріс на 28% в річному численні і склав 35,7 млрд євро.

PGNiG - найбільша польська нафтогазова компанія. Чистий прибуток PGNiG I кварталі 2012 р. знизилася на 71% - до 297 млн ​​злотих (89 млн дол.) проти 1 млрд 25 млн злотих, отриманих в I кварталі 2011 р.