ua en ru

"Газпром" планує продавати газ до Туреччини через приватні компанії

"Газпром" планує продавати газ, від якого відмовилася турецька Botas, незалежним гравцям газового ринку Туреччини, заявив заступник голови правління "Газпрому", генеральний директор "Газпром експорту" Олександр Медведєв.

"Ми бачимо, що газ по західному коридору затребуваний турецькими комерційними і промисловими споживачами. Якщо контракт з державною компанією Botas не буде продовжений, ми готові поставляти ці обсяги нашим існуючим та новим партнерам - приватним компаніям для подальшого розміщення кінцевим споживачам на турецькому ринку", - сказав він.

Як пояснили в компанії, під "існуючими партнерами" "Газпрому" в Туреччині маються на увазі Shell Energy A.S., Bosphorus Gas A.S., Enerco Enerji A.S. і Avrasya Gaz A.S. У 2006 р. ці компанії в рамках програми лібералізації газового ринку Туреччини викупили у монополіста Botas 50% поставок російського газу по Трансбалканскому газопроводу за контрактом від 1998 р. (4 млрд куб. м в рік з законтрактованих 8 млрд куб. м на рік).

У 2010 р. Туреччина купила у "Газпрому" 18,01 млрд куб. м природного газу, 8 млрд з них було поставлено по "Блакитному потоку", решта 10,01 млрд куб. м - по континентальному Трансбалканскому газопроводу, хоча сумарна потужність газопроводів дозволяє транспортувати до 30 млрд куб. м газу в рік. У 1986 р. російський монополіст і турецька Botas уклали контракт на поставку газу обсягом до 6 млрд куб. м в рік, термін якого закінчується до 2012 р. В 1998 р. Туреччина додатково підписала з російською компанією довгостроковий контракт на постачання до 8 млрд куб. м в рік до 2022 р. включно.

У червні сторони почали переговори про продовження першого контракту, але термін їх закінчення весь час переносився. 30 вересня в "Газпром експорті" підтвердили, що отримали офіційне повідомлення від Botas: турецька сторона не має наміру продовжувати цей контракт через надто швидко зростаючі ціни на російський газ і неподання знижки з боку "Газпрому".

Поставки з Росії задовольняють приблизно 44% потреб Туреччини в природному газі. 6 млрд куб. м газу становлять понад 33% від поставок "Газпрому" в цю країну і 4,3% від усього експорту "Газпрому" в Європу. У річній виручці цей обсяг становить приблизно 2 млрд дол.

Паралельно з переговорами з Москвою про зниження ціни на газ Анкара намагається домовитися про транзит 6 млрд куб. м газу з азербайджанського родовища Шах-Деніз. Проте експерти сходяться на думці, що в найближчі десять років Botas про постачання з Азербайджану домовитися не вдасться, оскільки всі обсяги з родовища вже законтрактовані.