ua en ru

"Газпром" планує через чотири роки подвоїти потужності зі зберігання газу в Європі

"Газпром" через чотири роки планує подвоїти свої потужності підземних сховищ газу (ПСГ) у Європі. Про це, виступаючи на Європейській конференції зі зберігання газу (EGSC), сказав заступник голови правління "Газпрому", глава "Газпром експорту" Олександр Медведєв, пише РБК daily.
За його словами, розвиток ПСГ дозволить забезпечити безперебійні поставки блакитного палива на тлі зростаючого попиту в Європі. У цьому році холдинг також має намір збільшити експорт газу європейським країнам до 155 млрд куб. м блакитного палива.

Раніше поставки до Європи очікувалися на рівні 151,5 млрд куб. м. У минулому році компанія експортувала в країни Європи 139 млрд куб. м газу.
Важливе значення для подальших безперебійних поставок, за словами О.Медведєва, набуває розвиток потужностей підземного зберігання газу. На цей напрям концерн покладає великі надії. "ПГС - це той стратегічний резерв, який дозволяє гарантувати стабільність і гнучкість поставок", - відзначив глава "Газпром експорту".
"Ми не розглядаємо це як крок з метою отримання додаткового доходу", - уточнив О.Медведєв. Зрив поставок російського газу може призвести до ажіотажу на ринку і, як наслідок, зростання цін, пояснив він. У той же час монополія приймає рішення про будівництво або пайову участь у ПСГ тільки за умови виключення зобов'язань обов'язкового доступу до об'єктів третіх осіб, що передбачається Третім енергетичному пакетом Євросоюзу, додав заступник голови правління "Газпрому".
Вчора холдинг спільно з німецькою Verbundnetz Gas AG підписав остаточне інвестиційне рішення, яке дозволить розпочати будівництво ПСГ "Катаріна" у Німеччині потужністю 629 млн куб. м газу. Крім того, цього року монополія розраховує почати експлуатацію ПСГ "Бонатскій двір" у Сербії потужністю до 450 млн куб. м газу (частка "Газпрому" -51%). У Нідерландах реалізується проект створення ПСГ "Бергермеер", де "Газпром" отримає 1,9 млрд куб. м обсягу зберігання. Зараз холдинг проводить техніко-економічну оцінку можливості участі у спільних проектах у сфері ПСГ на територіях Чехії, Франції, Румунії, Бельгії, Великобританії, Словаччини, Туреччини, Греції та інших країн.
За даними "Газпрому", з 2006 по 2010 роки потужності концерну зі зберігання газу в Європі зросли з 1,4 до 2,5 млрд куб. м, а добова продуктивність - з 18,2 до 30 млн куб. м. У даний момент монополія використовує потужності ПСГ в Австрії (перша черга ПСГ "Хайда", частка "Газпрому" 33,3%), а також орендує їх у Великобританії ("Хамбл Гроув"), Німеччини ("Реден" і потужності ПСГ компанії VNG), Франції (потужності компанії Vitol).
Важливість розширення потужностей підземних сховищ відзначили всі учасники конференції. Так, голова німецької компанії Wingas Герхард Кеніг озвучив прогноз споживання газу в Європі, відповідно до якого регіону буде потрібно 590 млрд куб. м газу до 2020 року проти 520 млрд куб. м в 2009 році. При цьому власне виробництво скоротиться на 36%, до 120 млрд куб. м газу, а частка імпорту, навпаки, виросте на 12% в порівнянні з показниками 2009 року і досягне 370 млрд куб. м до кінця десятиліття.